logo

Johan Jonker Saxofoons

Atelierruimte gezocht

De hobby loopt nogal uit de hand. Daarom zoek ik een betaalbare atelierruimte in de omgeving van Utrecht van circa 50 m2 die ik samen met een paar kunstenaars wil benutten voor mooie ambachten zoals schilderen, pottenbakken , houtbewerking en reparatie van muziekinstrumenten. Maak me blij en mail me ;-)

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Bezoekers

1.png1.png6.png7.png6.png4.png
Vandaag81
Deze week1329
Deze maand4921
Totaal116764

2019-03-23

conn panam nekkenEen knik uit je saxofoon nek halen

Kort geleden kreeg ik twee bijna identieke Conn Pan Americans. Naast wat verschillen in de linker pink toetsen was er ook een opmerkelijk verschil tussen de beide nekken.

conn panam nekken

Een van de nekken blijkt geknikt. 

Dat heb ik nooit eerder onder handen gehad en omdat een sax best gevoelig is voor misvormingen dicht bij het mondstuk durfde ik me er eigenlijk niet aan te wagen.

Maar na een tip van Fred van der Lijn dat je dat in feite makkelijk terug kunt buigen ben ik het toch maar gaan proberen. Je kunt dit bij wijze van spreken met een bezemsteel en spierkracht al een heel eind in orde krijgen: Het brede deel van de nek op de bezemsteel en met de hand voorzichtige de nek weer naar de oorspronkelijke hoek terug duwen. Op een of andere manier gaf het materiaal vrij gemakkelijk mee. Mogelijk een kwestie van geluk? Geen idee of dat bij alle nekken zo makkelijk gaat.

 

conn panam 01

Nadat de hoek weer enigszins normaal was bleken er naast de knik ook nog allerlei andere deuken in beide nekken te zitten.

 

Toch wel bemoedigd door het gemak waarmee de nek ontknikt werd ben ik maar eerst maar een wat hulpmiddelen gaan maken om nekken van deuken te ontdoen.

conn panam 02

 

Het eerste hulpmiddel is een stuk draadeind waarop een stalen kogeltje met schroefdraad is bevestigd. Daarmee lukt het om deuken uit de eerste 5 30% vanaf het brede gedeelte te wrijven. Ik heb helaas nog geen kleinere kogels met schroefdraad anders zou het wel redelijk lukken om het middelste deel ook te doen.

 

Het tweede hulpmiddel is een stalen staaf van 10mm dik. Die heb ik eerst flink verhit en toen in een zo'n kromming gebogen dat die makkelijk door een nek past. Wat redelijk effectief blijkt is de nek op deze staaf te plaatsen en dan met een houten staf van 12 tot 16mm over de deuken tegen de staaf aan te wrijven. Het is een beetje proberen, maar de meeste deuken laten zich netjes wegwrijven.

 

 

 

Copyright © 2017. All Rights Reserved.