logo

Johan Jonker Saxofoons

Atelierruimte gezocht

De hobby loopt nogal uit de hand. Daarom zoek ik een betaalbare atelierruimte in de omgeving van Utrecht van circa 50 m2 die ik samen met een paar kunstenaars wil benutten voor mooie ambachten zoals schilderen, pottenbakken , houtbewerking en reparatie van muziekinstrumenten. Maak me blij en mail me ;-)

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Bezoekers

1.png1.png6.png7.png6.png6.png
Vandaag83
Deze week1331
Deze maand4923
Totaal116766

2019-03-23

WP 20150128 16 48 42 ProLek testen met de stofzuiger

Vandaag had ik een mooie Conn jaren '20 tenor visueel gezien prima dicht, maar op een of andere manier bleef de muzikale click achterwege. Hij klonk gewoon niet lekker. Nou had ik net een leuk artikel gelezen over lektesten als het met een leaklight niet lukt.

Dus ik ook maar eens aan het experimenteren. Nou werkt dat mooi, zo'n sax vacuum zuigen, alleen ik wil zelf met met oren langs alle kleppen om te horen waar het sist. Maar ja met het topje van de nek in je mond en je beiden handen op de kleppen gaat dat nooit lukken.

WP 20150128 16 48 42 Pro

 

Dat wordt dus experimenteren.

Wat is er nodig:

- een vacuum pomp: Ah! We hebben nog ergens een stofzuiger!

- een schakelaar met voetbediening: is inbegrepen bij de stofzuiger

- een flexibele slang

- een lekke sax

- een plastic zak

- elastiek

- duktape

 

Met duktape lukt het aardig om alle slangen luchtdicht met de nek van de sax te verbinden.

WP 20150128 17 02 01 Pro

 

Een plastic zak om de beker van de sax en met een goed strak elastiek is dat ook wel luchtdicht genoeg.

 

WP 20150128 17 01 27 Pro

 

Vervolgens de stofzuiger aan en alle kleppen sluiten. De stofzuiger staat echter op zijn hardst en binnen een paar tellen knalt de eerste plastic zak kapot. Snel een nieuwe zoeken en de stofzuiger wat zachter zetten.

WP 20150128 17 02 22 Pro

Gelukkig hebben we net een nieuwe die een voor een stofzuiger ontzettend laag herrieniveau heeft. Als ik na de tweede poging met mijn oren alle kleppen check is er niet veel te horen. Tot ik bij de aansluiting van de nek komt. Daar sist wat! En jaar hoor, licht speling in de sluiting tussen de nek en de body. Die nek past niet helemaal, nu nog iets bedenken om die nek pas te maken.

 

Maar goed. Dit eerste experiment is veelbelovend.

Maar het liefste zou ik deze check doen wanneer het muisstil is. Dat lukt met die stofzuiger niet echt. Toch nog maar eens verder experimenteren.

 

 

 

Copyright © 2017. All Rights Reserved.