logo

Johan Jonker Saxofoons

Atelierruimte gezocht

De hobby loopt nogal uit de hand. Daarom zoek ik een betaalbare atelierruimte in de omgeving van Utrecht van circa 50 m2 die ik samen met een paar kunstenaars wil benutten voor mooie ambachten zoals schilderen, pottenbakken , houtbewerking en reparatie van muziekinstrumenten. Maak me blij en mail me ;-)

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Bezoekers

1.png1.png6.png7.png6.png4.png
Vandaag81
Deze week1329
Deze maand4921
Totaal116764

2019-03-23

K en S kleppenbeschermer 3Kleppenbeschermers Kohlert en Söhne

Als er iets mooi is aan de Kohlert & S dan zijn het wel de kleppenbeschermers. Maar bij de tenor die ik reviseer, of liever gezegd restaureer, zijn de boutjes waarmee die vastzitten deel verroest en twee van de beschermers zijn gewoon direct op de body gesoldeerd in plaats van met boutjes vastgezet.

K en S kleppenbeschermer1

Alle kleppenbeschermers heb ik van de body gehaald. Sommigen waren nog te schroeven maar bij de meesten moest de soldeerbrander er aan te pas komen.

 

Onder de beschermers zag het er aardig verweerd uit. Mooie gelegenheid om de body daar een goed op te poetsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De kleppenbeschermers zitten normaal gesproken met klein boutjes vast gemaakt op twee L-vormig voetjes die op de body zitten gesoldeerd aan de zijkant van de kleppenbeschermer en een driehoekig voetje in het midden. Bij de Bes en de B ontbraken twee van de drie voetjes en bij twee andere voetjes was het boutje afgebroken en stak een restant nog in het voetje.

 

K en S kleppenbeschermer 2

 

Ik heb voor de Bes en de B nieuwe voetjes gemaakt en alle beschermers van  nieuwe boutjes voorzien. Na heel wat passen en meten (het is echt tiende millimeterwerk om de voetjes en de gaatjes daarin recht voor voor het boutje te krijgen) ziet het er weer netjes uit.

 

K en S kleppenbeschermer 3 

 

Copyright © 2017. All Rights Reserved.