logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

Adres

Bas en Sax
Werkplaats voor
Basklarinet en saxofoon

klein

Voor het adres zie: www.basensax.nl 

Onderhoud

Onderhoudstarieven

Kijk voor onderhoud op www.basensax.nl

basensaxlogo

 

Bezoekers

3.png9.png7.png5.png0.png5.png
Vandaag25
Deze week1122
Deze maand25
Totaal397505

2023-06-01

meetklok 2Meetklok voor het opmeten van mondstukken

Bij mijn favoriete gereedschapwinkel heb ik een meetklok gekocht om eens te zien wat dat oplevert als hulpmiddel voor het opmeten van mondstukken.

 

 

De meetklok kan een maximale uitslag van 12mm maken en meet met een nauwkeurigheid van 0,01mm.

 

meetklok 3

Voor een eerste experiment heb ik de meetklok gewoon op een houten multiplex plaatje geklemd. In een gat van 8mm rond past de meetklok netjes klemvast. Je kunt hem dan precies zo plaatsen dat je onderkant gelijkvalt met de onderkan van het plaatje.

 

Op de onderzijde heb ik een millimeter verdeling gemaakt. Dat bleek uiteindelijk niet mooi in het midden te zitten, maar goed genoeg voor een eerste test.

 

 

 

 

 

 

meetklok 5

Het verloop van het plafond van de kamer van een mondstuk is dan op te meten door het mondstuk op de millimeterverdeling te klemmen en dan steeds een millimeter te verschuiven en de gemeten waarde op te schuiven. De eerste meting heb ik gedaan met een sopraansaxofoon mondstuk.

 

meetklok 1

 

De tabel hiernaast toont de meetwaarden. De X waarde is de afstand in mm vanaf de onderzijde van de window (tegenover de tip). De grootste waarde is dus de tip. De Y waarde is de gemeten diepte in honderste millimeters.

 

Met de meetnauwkeurigheid van zo'n meetklok zit het wel goed. Het probleem is nog de tip van het mondstuk nauwkeurig genoeg te positioneren. De X-waarden zijn denk ik +/- een halve millimeter.

Het totaalresultaat is de onderstaande grafiek.

meetklok 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierin is nu redelijk de hoek van het plafond te bepalen (in dit geval schat ik het zo'n 28 graden) en bij de tip circa 10 graden. Maar er zitten toch wat onregelmatigheden in. Voor een echt goed resultaat moet de x-as nauwkeurig worden opgemeten.

meetklok 7

 

Nu dus maar een manier bedenken om het mondstuk heel nauwkeurig in stappen van 1mm over de x-as te verschuiven. Dat zal wel iets met een M6 schroefdraad worden. M6 heeft een spoed van exact 1mm. Bij iedere omwenteling van een M6 bout kan ik de tip 1mm weg laten duwen.

 

Versie 2

meetklok 2 2 

Versie 2 heeft een groter plankje en een stelschroef om de x richting nauwkeuriger te kunnen instellen. 

meetklok 2 1

 

Het resultaat van dat laatste is een verbetering van de nauwkeurigheid.

meetklok soloist

De hoogte gemeten van een alt mondstuk Selmer Solist. X-as is de afstand in de lengte richting van de kamer gemeten vanaf de overzijde van de tip (de tip is op 36mm). De Y-as is de hoogte/diepte gemeten vanaf het vlak van de kamer in honderste millimeters.

 

 

 

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.