logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

Adres

Bas en Sax
Werkplaats voor
Basklarinet en saxofoon

klein

Voor het adres zie: www.basensax.nl 

Onderhoud

Onderhoudstarieven

Kijk voor onderhoud op www.basensax.nl

basensaxlogo

 

Bezoekers

3.png4.png2.png8.png6.png5.png
Vandaag191
Deze week435
Deze maand5383
Totaal342865

2022-09-27

Review Saxcraft ligature

 saxcraft ligature 1

 

Gegeven een niet meer leverbaar Buffet Crampon EPE JM mondstuk en een gloednieuwe ligature van Saxcraft en mij als reviewer die het verschil ontdekt met een plastic ligature van een paar euro.

 

Mechanisch

saxcraft ligature 1Het basisidee van deze ligature is wat bij betreft perfect. Het is een massieve niet flexibele metalen ring die als gegoten moet passen om het mondstuk. De ring wordt om het mondstuk geklemd en vervolgens kan het riet met kracht op de tafel worden geperst. Dat riet zit vervolgens zo vast als in een bankschroef. 

Dat idee spreekt mij erg aan. Als je met dit mondstuk moet stemmen, dan kun je gerust stevig draaien, trekken en duwen zonder dat het riet van positie veranderd. Het is een zeer solide geheel geworden.

Dit betekent ook dat van de trillingsenergie van het riet niets geabsorbeerd door onbedoelde bewegingsruimte van het riet nog zou kunnen hebben ten opzichte van het mondstuk en het instrument (nu alleen nog van de kurken koppeling van de tenon af zien te komen). Dat moet ten goede komen aan de details van het spel, met name van zachte passages.

Die solide koppeling heeft echter in dit testgeval ook een keerzijde.

saxcraft ligature 2

De binnenzijde van de ring is enigszins conisch en het is de bedoeling dat die coniciteit exact past bij het mondstuk. Daardoor glijdt de ligature om het mondstuk als een maatpak. Bij dit testexemplaar is dat niet het geval. De rietbinder die ik test is bedoeld voor een bariton saxofoon en heeft niet de coniciteit van mijn bas klarinet mondstuk. Het is slechts een van de vele maten die beschikbaar is voor saxofoons en klarinetten. 


Doordat de rietbinder niet perfect past trekt het messing aandrukblokje iets scheef. Daardoor lost de ligature niet gemakkelijk bij het demonteren. Akoestisch is dit geen probleem. Het doet niets af aan de kracht waarmee het riet op de tafel wordt geperst. De koppeling is 100%.

 

Spelen

Hoe beoordeel je als niet pro. de speelkwaliteiten van een ligature? Ik heb hard gespeeld, staccato, zacht en langzaam en snel en wisselend van hoog naar laag en andersom, steeds gewisseld. Goed opgelet dat ik steeds hetzelfde riet gebruikte en die goed symmetrisch op de tafel houden etc.  Bij deze wijze van testen bespeur vooral verschil in wat Tom Ridenour 'shape' noemt. Niet zozeer een verschil in de klank van het instrument, maar juist van het vermogen om het volume onder controle te houden. Het instrument spreekt iets gemakkelijker aan, en het is gemakkelijker om het door te laten klinken bij een zacht volume. Er is vast ook verschil in klank, maar ik kan dat niet goed direct waarnemen. Wel indirect: met deze ligature neemt bij mij het plezier in spelen nog meer toe. Daar moet een combinatie van klank, controle en dynamiek de oorzaak van zijn. 

 

Mijn docent

Twijfels of ik wel geschikt ben als reviewer van de muzikaliteit van een ligature had ik al. Maar mijn klarinetdocente bevestigde dat toen ik het verschil liet horen tijdens mijn les. Ik speelde mijn stukje voor met de oude vertrouwde ligature en op haar verzoek wisselde ik halverwege naar de saxcraft. Haar reactie was: "Echt veel mooier! Na drie noten was dat al duidelijk. Een veel rijkere toon, voor mij gevoel wel twee keer zo rijk". Goed ik ben overtuigd: ik wil een saxcraft voor basklarinet.

 

saxcraft ligature 3

De prijs

Deze ligature is een maatpak gemaakt van de beste materialen. Dat kost iets meer dan een plastic ligatuurtje met een of twee boutjes. De prijs is op dit moment 135 euro. Wat meer dan een plastic rietbinder, maar als je alles uit je basklarinet wil halen is dit het proberen waard. Saxcraft biedt vier weken kostenloos proberen aan. 

De saxcraft ligature is mechanisch op dit moment nog geen passende jas voor de meeste basklarinet mondstukken en dat zou het gebruikscomfort wel ten goede komen. Maar zonder die perfecte passing kun je al ervaren wat voor verschil het maakt.

 

 

 

 

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.