logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

Adres

Bas en Sax
Werkplaats voor
Basklarinet en saxofoon

klein

Voor het adres zie: www.basensax.nl 

Onderhoud

Onderhoudstarieven

Kijk voor onderhoud op www.basensax.nl

basensaxlogo

 

Bezoekers

3.png4.png2.png8.png5.png8.png
Vandaag184
Deze week428
Deze maand5376
Totaal342858

2022-09-27

revisie 11960 Keilwerth Toneking revisie

 

De revisie begint met het loshalen van alle kleppen en andere demontabele onderdelen. Dat is soms spannend. 

 

Het komt voor dat assen compleet vastgeroest zijn en niet loskomen. Bij deze komt eigenlijk alles wel goed los. Alle assen zien er nog gaaf en recht uit. Een paar assen hebben een nachtje kruipolie nodig, maar dat blijkt meer vanwege aangekoekt vuil dan vanwege roest.

 

Na het verwijderen van de kleppen duiken nog wat meer deuken op. Een aantal posten zijn een paar millimeter in de body gedrukt en ook de brug tussen beker en body zit niet zoals het hoort.

 

Maar eerst de basis schoonmaak. Deze sax is vooral vuil. Als hij een half uur in een emmer heet water staat kun je een soort theebruin water als resultaat wegspoelen. Met een beetje hulp van een allesreiniger en twee van die weekbeurten komen zowel de body als de kleppen als mooie vernikkelde onderdelen uit bad.

 

De onderbocht

revisie 1 revisie 1

Het uitdeuken is vooral spannend wat de onderbocht betreft. Wat ik nooit eerder gedaan heb is de beschermer van de onderbocht lossolderen. Dat de ik hier maar eens. Die beschermer moet zelf toch ook weer in vorm worden gebracht. Nadat ik met een natte doek en een brander alle soldeer resten weg heb geveegd blijkt dat het met mijn magneetsysteem heel goed te lukken om de bocht vrijwel perfect glad te krijgen. Alle andere deuken werk ik weg met mijn uitdeukseten een hoop zweet.

revisie 1 revisie 1

Nu die beschermer weer naadloos op de bocht zien te solderen. Dat blijkt wel tegen te vallen. Ik heb eerst 50 keer uitgedeukt gebogen en gepast en toen ik dacht dat het goed was de beschermstrip gewoon vastgesoldeerd. Dat bleek niet echt naadloos te zijn gelukt.

Ik heb uiteindelijk een blok hout in de vorm van de ronding van de onderbocht gemaakt om de trip op de naden aan te drukken. Het blok hout heb ik nat gehouden en vervolgens met de branden op de strip die steeds met het blok hout wrijvend aangedrukt. Dat bleek redelijk te werken, maar helaas geen perfect resultaat. Op een aantal plekken heb ik met voorzichtig tikken met een uitdeukhamer ook nog wat naden dichtgetikt. 

 revisie 11

 

 

De engelvleugel

In Duitsland was nog wel ergens een van de laatste engelsflugel te bemachtigen, maar 150 euro vind ik wel wat veel voor zon breekbaar stukje plastiek. Ik heb me daarom toch maar aan een 3D ontwerp gewaagd. De tijd die daarin zit was overigens dik 150 euro waard. 

Omdat het originele logo vanwege rechten vast niet mag worden nagemaakt heb ik de tekst THE NEW KING in de rechtervleugel gemaakt. De vleugel bestaat uit twee delen omdat het onderdeel in zijn geheel te groot is voor de 3D printer.

revisie 12 revisie 13 

Het eerste exemplaar heb ik in wit laten printen. Dat is uiteindelijk niet zo'n geslaagde kleur. Nu wachten op mijn pogingen op mijn eigen printer transparante PETG mooi te krijgen.

revisie 14

 

Polsters

De sax krijgt mooie zwarte polsters, dat vind ik goed combineren bij een vernikkelde sax.

revisie 1

revisie 1

 

 Postjes maken

Er missen drie postjes. Een op de beker voor de ondersteuning van de rechter engelvleugel en een belangrijk voor de ondersteuning van twee assen van de alle linkerhand kleppen. Het maken van de ondersteuning van de engelvleugel is eenvoudig. Uit een zeskantige messing staf is dat snel gemaakt.  

revisie 1 revisie 1 

Voor het maken van de andere post heb ik verschillende pogingen gedaan voordat ik de juiste aanpak vond. Het is het handigs om eerst de gaten te boren. Een post is moeilijker recht in een bankschroef te klemmen dan een rechte messing staf. Dus ik boor eerst de gaatjes netjes op de juiste afstand en recht met behulp van een bovenfrees en een klem in mijn xy-tafel. Achteraf is het ook handig gelijk de zijde waar de assen tegen de post komen af te vlakken op die zelfde freestafel.

 

revisie 1

 

 Vervolgens zet ik de messing staf met de geboorde gaatjes in mijn draaibankje en draai en vijl voor het oog zo rond mogelijke bolletjes precies centraal rondom de gaatjes. Na wat oefening is dat in een half uurtje klaar. Daarna soldeer ik met zilversoldeer een voetje onder de post en op de draaibank draai ik die vervolgens rond. Daarna is het polijsten, schroefdraad tappen en dan kan de post op zijn plek op de body.

 

 

 revisie 1 revisie 1

Perfectie blijft een uitdaging. Het voetje onder de post blijkt net iets te klein. De pivotschroef moet nog iets dieper in de post vallen en de post zit niet exact op de oude plek op de body. Soldeer ik dan zo slecht? Nee ik heb de as door de posten gestoken en de post gesoldeerd waar die volgens de hartlijn van de as zou moeten staan. Conclusie de body van deze sax is nog krom en staat nog zeker een millimeter naar voren. Er is dus nog wat te doen...

 revisie 6

 

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.