logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

Adres

Bas en Sax
Werkplaats voor
Basklarinet en saxofoon

klein

Voor het adres zie: www.basensax.nl 

Onderhoud

Onderhoudstarieven

Kijk voor onderhoud op www.basensax.nl

basensaxlogo

 

Bezoekers

3.png4.png2.png8.png4.png6.png
Vandaag172
Deze week416
Deze maand5364
Totaal342846

2022-09-27

Keilwerth senatorKeilwerth versus Senator

Op dit moment heb ik twee tenor saxofoons in bezit die wel sterk op elkaar lijken. Een Keilwerth Toneking The New King en een Senator waarvan wordt beweerd dat die afkomstig is van Dörfler & Jörka. In dit artikel leg ik ze eens naast elkaar en ga eens bekijken of de Senator toch niet een Keilwert Toneking is.

Keilwerth senator

[N.B. Bij alle sets dubbele foto's is de volgorde steeds Keilwerth Senator]

De nek

Octaafkleppen

keilwerth 14 Senator 13

De nekken verschllen op het eerste gezicht slechts weinig van elkaar. De octaafklep is qua vormgeving gelijk, maar is niet uitwisselbaar. De positie van de as verschilt zo'n 3 mm gemeten vanaf de tenon.

Beide nekken hebben een afwijkend mechanisme voor het klemmen van de tenon van andere instrumenten. De knop die daarvoor wordt gebruikt is wel identiek. Omdat die bij de Keilwerth ontbrak heb ik die van de Senator 'geleend'; een perfect fit.

De binnendiameter aan de tenonzijde is gelijk. De binnendiameter aan de mondstuk zijde is 11.7 mm voor de Senator en 11.4 mm voor de Keilwerth.

 

De octaafklep

De octaaf kleppen de de duimsteun lijken qua ontwerp ook sterk op elkaar. Beide duimsteunen hebben een uitsparing voor de toets van de klep. de duimsteun van de Keilwerth is van plastic en die van de Senator metaal ingelgd met parelmoer. De as van de octaafklep van de Keilwerth is met 154mm 6mm langer dan die van de Senator.

 Keilwerth octaafklep Senator octaafklep

Het octaafmechanisme van de beide saxen verschilt wel sterk. De dubbele post rechts op de foto's hieronder zit bij de Senator dichterbij de tenonzijde. Daardoor is er ruimte om de octaafklep op de body iets anders te bevestigen en de arm van de G-klep die de klep dicht drukt op de zijkant van de cup aangrijpt. 

keilwerth 3

Senator 3

 

 Aanzicht triller kleppen

Lager dop de sax wordt de gelijkenis groter. De zij bes en de zij-c zijn zo goed als gelijk. De diameter van de cup is gelijk en de lengte van de asjes eveneens. De afstand van de asjes tot het midden van de cup wijkt echter af. Bij de zij-c 5mm en bij de zij-bes circa 10mm.

 

 keilwerth 4

Senator 4

Het aanzicht van de toetsen van de zij-c, zij-bes en hoge e lijkt sterk op elkaar. Er zijn kleine verschillen, zoals een andere vormgeving van de rechterduimsteun en andere positie van de post waraop de as van de hoge-e klep is bevestigd. Vanaf de zijkant gezien blijkt de hoge-e toets constructie ook iets te verschillen.

keilwerth 5

Senator 5

Keilwerth 2

Senator 2

De rechterpink kleppen

De constructie van de rechterpink kleppen is qua principe gelijk. Er zijn subtiele verschillen in afmetingen van de assen. De diameters van de cups zijn gelijk.

keilwerth 6

 

Senator 6

 

De linkerpink toetsen

De linkerpink toetsen vertonen veel gelijkenis qua constructie. Er zijn subtiele afwijkingen in het ontwerp. Op de onderstaande foto is overigens ook te zien dat de bevestiging van de brug tussen de beker en de body ook verschilt. De brug eindigt bij de Senator recht op de body en bij de Keilwerth schuin tegen de zijkant van de body.

keilwerth 12

 Senator 10

De kleppenbeschermers en dergelijke

 

De karakteristieke engelvleugel heeft alleen de Keilwerth Toneking. Omdat die ontbrak heb ik en exemplaar naar eigen ontwerp uit de 3D printer laten rollen. De Senator heeft een eenvoudige kleppenbeschermer zoals die ook veel op andere saxen te zien is. Helaas nog niet met verstelbare vilthouders, maar die heeft de Keilwerth ook niet.

keilwerth 13

Senator 7

 

De beschermer aan de linkerzijde van het instrument op de Senator is precies die bekend is van de Keilwerth.

keilwerth 9

Senator 8

 

Verschillen in cijfers

De onderstaande tabel wat kengetallen van de twee saxofooons.

 

Onderdeel Keilwerth Tone King The New King D&J Senator
serienummer 374xx 79xx
 buitendiameter tenon   27.8mm 27.8mm
binnendiameter tenon  25.9mm 25,9mm 
 binnendiameter mondstukzijde  11.4mm  11.7.mm

 

 

 Samengevat

De Senator lijkt een kopie van de Keilwerth Toneking, maar wijkt op details af. De onderdelen zijn maar beperkt uitwisselbaar. De conclusie dat de Senator uit een Keilwerth fabriek komt kan niet worden getrokken. Het is wel duidelijk dat er veel van de kennis en het ontwerp is uitgewisseld. Op de site van Basic-sax wordt de gelijkenis tssen de saxen ook wel historisch verklaard.

 

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.