logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

Adres

Bas en Sax
Werkplaats voor
Basklarinet en saxofoon

klein

Voor het adres zie: www.basensax.nl 

Onderhoud

Onderhoudstarieven

Kijk voor onderhoud op www.basensax.nl

basensaxlogo

 

Bezoekers

3.png9.png7.png5.png0.png6.png
Vandaag26
Deze week1123
Deze maand26
Totaal397506

2023-06-01

Dolnet bel air 1Dolnet Bel air tenor

De komende dagen ligt er een Dolnet Bel air op mijn werktafel.

 

 

 

 

Dolnet bel air 4

De hoge e-klep ontbreekt en de kleppenbeschermer van de lage D# klep.

Daarnaast krijgt de hele sax een revisie.

 

De hoge e-klep is goed te maken. Om te beginnen een nieuwe cup. Die draai ik met de eerder gebruikte methode op mijn minidraaibank. Daarna moet ik dit even wegleggen. Ik heb geen lange 5mm rondstaf messing meer. Even bestellen bij www.locloods.eu en maar wacht tot het binnen is.

Dolnet bel air 1

Dolnet bel air 2

Na wat hardsoldeerwerk en vernikkelen van het eindresultaat ziet het er weer uit zoals het hoort. Dit wordt weer een complete Bel Air. Het klinkt simpel, maar ik ben natuurlijk wel uren bezig geweest om er een passende en goed lopende klep van te maken. 

Dolnet bel air 17

 

De kleppenbeschermer is nog een vraag. Er is een kleppenbeschermer meegeleverd maar die is eigenlijk een maatje te groot. Ik denk erover om in ieder geval een poging te doen er zelf een te maken. Wie weet lukt dat.

 

Eerst eens proberen of een ontwerp tekenen lukt en of buigen van een messing plaat wel aardig slaagt. Dit is een prototype uit een plaat van 0,5mm.

 

Dolnet bel air 5

Het resultaat is wel redelijk. Wel is het nodig om de vouwen te maken met een soort mini vouwbankje. Dat kan heel goed met op maat gezaagde houten blokjes in een bankschroef. Op naar de volgende poging.

 

Dat blijkt best goed te lukken. Het knippen van 1mm dik messing is lastig, maar heel voorzichtig met een slijpschijfje op een dremel lukt wel. Het buigen lukt goed door het messing te klemmen tussen beuken houten balkjes in een bankschroef en dan te vouwen door er met een vlakke stalen lat tegen te duwen.

 

Dolnet bel air 7

 

Dolnet bel air 8

De naden hadden achteraf iets kleiner gemogen. Nu kost het wat meer moeite en materiaal om ze dicht te solderen met zilversoldeer. Maar uiteindelijk lukt dat ook. Daarna met plakband beplakt, de uitsparingen afgetekend en wat gaten geboord. Daarna met veel geduld en een leuk setje kleine diamantvijltjes de kleppenbeschermer mooi in model gemaakt. Nu nog een parelmoerhoudertje er op en het geheel proberen te vernikkelen.

Dolnet Bel air 12 Dolnet Bel air 13

Dan blijkt dat het ook wel eens tegen kan zitten. Het cupje voor de parelmoer wilde ik solderen met zilversoldeer. Tijdens het solderen bleek er ineens een gat gebrand in een van de ribben van de bovenzijde. Nou dat was een leerzame fout. Het blijkt dat als je de vlam te lang op een plek houd het als het ware werkt als een sniijbrander. Dan snij je gewoon een stuk messing weg. Na een enige verwerkingstijd (%$^%#R^&*) besluit ik het te repareren. Ik verwijder de cup en maak gewoon een nieuwe. En het gat vijl ik recht en soldeer er een stukje messing in. Daarna slijp ik alle onevenheden weg en begint het vijlen van de vorm weer opnieuw. Het resultaat ziet er best aardig uit. 

 

Dolnet Bel air 14 Dolnet Bel air 10

 

 Naast de kleppenbeschermer zelf moeten er ook postjes komen voor de kleppenbeschermer. De basis daarvan maak ik op de freesmachine en de draaibank

 

 

 

Dolnet Bel air 9

Dolnet bel air 18

Na het vernikkelen zietde kleppenbeschermer er uit zoals het hoort. Alleen nog passende schroefjes vinden.

 

Ondertussen demonteer ik de sax. De polstermaten moeten worden opgemeten, zodat ik kan nagaan of ik alles op voorraad heb. Er moeten zwarte polsters in komen met metalen resonators. Gelukkig laat vrijwel alles goed los. Alleen de zij-Bb wil niet lossen. Bij een blik er op met de (onmisbare) loep blijkt dat een vorige reparateur daar al een gevecht mee heeft gehad. Er zit een zaagsnede in de post ;-(.

Dolnet bel air 6

 

Soms komt er een tegenvaller  langs die ervoor zorgt dat iets wat in 10 minuten kan een halve dag werk kost. Deze keer was het de G# toets. Die is voorzien van een zware veer. Het gat voor die veer bleek helemaal uitgesleten. De post was aan een kant helemaal open. Na een poging om dat te repareren was al gauw duidelijk dat hier een nieuwe post gemaakt moet worden. Dat betekent dus de twee posten van de body solderen. Exact opmeten en op de freesmachine en draaibank en nieuwe post maken. Het lastigste is nog het uiterst kleine gat voor de naaldveer. Het kostte vier boortjes maar uiteindelijk kwam het boortje door de 8mm messing heen.

Dolnet Bel air 20 Dolnet Bel air 20 Dolnet Bel air 20

Na veel moeite komt de pinky table in vorm. Er blijkt al vaker aan de sax gesleuteld te zijn. De toets voor de lage cis zit niet helemaal lekker in relatie tot de G# klep. Dat wordt veroorzaakt door een niet originele arm die wat te lang is.  Dat is wel weer een soldeerklusje waard om netjes te krijgen.

Dolnet Bel air 22

 

 

 

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.