logo

Johan Jonker Saxofoons

Atelierruimte gezocht

De hobby loopt nogal uit de hand. Daarom zoek ik een betaalbare atelierruimte in de omgeving van Utrecht van circa 50 m2 die ik samen met een paar kunstenaars wil benutten voor mooie ambachten zoals schilderen, pottenbakken , houtbewerking en reparatie van muziekinstrumenten. Maak me blij en mail me ;-)

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Bezoekers

1.png1.png5.png9.png8.png7.png
Vandaag10
Deze week552
Deze maand4144
Totaal115987

2019-03-20

nek bus bariton 1Tenonreceiver voor bariton

Een mooie bariton met lage A had een defecte tenonreceiver. De hals werd met een slangenklem vastgehouden. Dat is wel effectief maar werkt uiteindelijk niet fijn.

Het is een leuk klusje voor de draaibank.

 

nek bus bariton 1nek bus bariton 1

Van een kort en dik stuk buis draaide ik eerst een passende binnenzijde. Na wat passen en meten sloot het mooi om de tenon van de nek.

 

nek bus bariton 1nek bus bariton 1

Als die pas is wordt de buitenzijde van de tenon gevormd en wordt de binnenzijde aan de kant van de body pas gemaakt.

nek bus bariton 1nek bus bariton 1

De messingblokjes voor de schroef haal ik voor het gemak van een andere receiver van een alt sax. Alles bij elkaar kan dat snel voor elkaar zijn. De diameter van de buis blijkt echter een paar tiende millimeter te dik te zijn. Er is te veel kracht nodig om de receiver dicht te knijpen. De blokjes zijn er dus nog een keer afgegaan en alles is opnieuw gedraaid en gesoldeerd. Uiteindelijk was een diameter van 1,7mm het eindresultaat. 

Copyright © 2017. All Rights Reserved.