logo

Johan Jonker Saxofoons

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Bezoekers

1.png3.png0.png8.png7.png5.png
Vandaag69
Deze week1465
Deze maand5833
Totaal130875

2019-05-26

Hofinger sopraansaxofoon 6 kopie

Poetsen Jonker

Deze verzilverde Belgische Hofinger sopraan was helemaal zwart uitgeslagen. Eigenlijk is dat niet lelijk, maar ik kon het poetsen toch niet laten. Er komt een mooie sopraan te voorschijn.

De eerste stap was grootmoeder methode: de body in een bak water met soda en aluminiumfolie.

Daar gebruik ik warm water voor. Ik heb het idee dat het dan sneller gaat. In ieder geval gaat het water zachtjes bruisen en na een uurtje is het aluminiumfolie helemaal zwart uitgelagen en is het zilver van de sax een stuk schoner geworden. Op zich gaat poetsen sneller, maar de belangrijkste reden om dit te doen is dat bij dit chemische proces de zilveroxide weer zilver wordt. Je wint dus eigenlijk weer wat zilver terug. Met poetsen raak je altijd wat kwijt.

Hofinger sopraansaxofoon

Black beauty?

 

Hofinger sopraansaxofoon

De kleppen gedemonteerd

Hofinger sopraansaxofoon

Resultaat na een uurtje in soda met aluminium folie

Hofinger sopraansaxofoon

Na wat poetsen en een complete revisie komt er een mooie sax te voorschijn.

Hofinger sopraansaxofoon

Hofinger sopraansaxofoone

Hofinger sopraansaxofoon

 

Het gaat hier overigens om een Hofinger saxofoon uit Brussel.  Florent Hofinger was een gewaardeerd fabrikant van fluiten en klarinetten en hobo's. Hij begon de productie in 1900 in Molenbeek bij Brussel nadat hij eerst bij Mahillon had gewerkt. In 1919 begint hij met de productie van saxofoons. Hij innoveert de productie methode voor metalen fluiten en saxofoons en wint daar ook internationale prijzen mee.

Copyright © 2017. All Rights Reserved.