logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

Adres

Bas en Sax
Werkplaats voor
Basklarinet en saxofoon

klein

Voor het adres zie: www.basensax.nl 

Onderhoud

Onderhoudstarieven

Kijk voor onderhoud op www.basensax.nl

basensaxlogo

 

Bezoekers

3.png9.png7.png5.png1.png9.png
Vandaag39
Deze week1136
Deze maand39
Totaal397519

2023-06-01

P1040195Reparatie gescheurde nek

De nek van een mooie oude Kohlerta tenor blijkt gescheurd. Het is een nek met een stemmechaniek. Het voordeel is dat de scheur in het afneembare gedeelte zit. Daar moet een nieuw onderdeel voor worden gemaakt.

P1040195

Er moet een conisch stukje messing buis worden gemaakt. De eerste stap is een conische stalen pen maken waarmee de conische vorm kan worden geforceerd.

WP 20171016 09 37 28 Pro

De pen is gemaakt op mijn kleine draaibank. Als basismateriaal heb ik een stuk M12 draadeind gebruikt dat ik nog had liggen.

De eerste gedachte was dat als ik de pen lang genoeg maak dat die straks ook een verlening voor een C-sopraan nek kan worden gebruikt.

Maar dat is wel verwarrend. Als ik de pen naast een sopraan leg blijkt de coniciteit niet te kloppen.

De coniciteit van de tenornek blijk aan de tip echter anders dan die van de rest van de sax. 

De coniciteit is vaak in de ordegrootte van 6 mm toename van de diameter per 100mm lengte. Dat blijkt voor een nek ook op te gaan behalve dan voor dat deel waar de kurk zit. Dat blijk ongeveer de helft te zijn. Dat blijkt ongeveer de helft te zijn: ca 3mm toenmae van de diameter per 100mm. Voor een pen voor de sopraan moet ik dus nog eens een uurtje achter de draaibank staan.  

Met de coniciteit van een sopraannek zou het best ook zo kunnen zijn dat die aan het uiteinde een stuk minder is. Dat is voor het stemmen wel zo prettig. Een sterk conische nek maakt het verstemmen moeilijk. Een mondstuk zit dan zomaar los.

.. een paar weken verder...

Ik heb inmiddels verschillende pogingen gedaan om een mooi conisch stukje buis te maken:

  • Op de draaibank geprobeerd een conische pen te draaien. Dit bleek door de kleine binnendiameter te lastig.
  • Een 12mm koperen leiding op de stalen pen forceren (eerst goed heet stoken). Dit bleek te veel gevraagd. Het koper scheurde voordat de juiste diameter was bereikt.
  • Een 15mm x1mm koperen leiding op de stalen pen geforceerd en geprobeerd de diameter kleiner te kloppen. Die werkte enigszins maar de diameter van de buis 2mm kleiner kloppen bleek niet te lukken.
  • Uiteindelijk een 14mm x 1mm messing buis besteld en die met veel heel stoken op de stalen pen geslagen. Dat lukte redelijk goed. De grootste buitendiameter werd uiteindelijk de bedoelde 15,6mm. Maar door het opstropen van het messing bleef de kleinst diameter toch ruim 14.5. Niet helemaal zo klein zoals bedoeld. Maar goed genoeg.

Vervolgens moet het stukje buis op de nek worden gesoldeerd.

Dapper doe ik eerst een poging tot hardsolderen. Maar dat blijkt wel erg lastig. Door de massa en mijn beperkte middelen wordt het niet heet genoeg.

Maar doordat beide delen in een busje met schroefdraad moeten worden geklemd is zachtsolderen eigenlijk ook een prima oplossing. Zo gezegd zo gedaan.

Kohlerta 2

Met de pijpensnijder een stuk van de messing pijp snijden. Dit stukje was uiteindelijk te kort om gemakkelijk op de stalen pen te slaan. Het volgnde stuk ik dubbel zo lang.

Kohlerta 3

Na goed heet stoken van de messing buis de stalen pen er zo ver doorheen geslagen dat de buitendiameter 1,5mm is toegenomen.

Kohlerta 1

Dan wordt het tijd om te solderen.

Nu nog even poetsen en testen.

 

 

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.