logo

Johan Jonker Saxofoons

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Bezoekers

1.png2.png2.png6.png3.png2.png
Vandaag146
Deze week982
Deze maand3875
Totaal122632

2019-04-19

revisie 12Keilwerth Toneking engelvleugel

De Keilwerth Toneking en New King alt en tenor saxofoons zijn voorzien van een breekbare kunststof kleppenbeschermer die de engelvleugel (engelsflügel) wordt genoemd. Het is het mooist om een transparante kunststof versie te hebben, maar die zijn moeilijk te krijgen en kwetsbaar. Met de 3D printer werk ik aan een alternatief.

 De engelvleugel

In Duitsland was nog wel ergens een van de laatste engelsflügel te bemachtigen, maar een prijs van 150 euro is wat veel voor zo'n breekbaar stukje plastik. Ik heb me daarom aan een 3D ontwerp gewaagd. De tijd die daarin zit is enorm. Maar het is gelukkig leuk om te doen. 

Omdat het originele logo vanwege rechten vast niet mag worden nagemaakt heb ik de tekst THE NEW KING in de rechtervleugel gemaakt. De vleugel bestaat uit twee delen, omdat het onderdeel in zijn geheel te groot is voor mijn 3D printer.

revisie 12 revisie 13 

Het eerste exemplaar heb ik in wit laten printen. Dat is uiteindelijk niet zo'n geslaagde

Ook een zwarte kleppenbeschermer is niet mooi. Eigenlijk is een transparante kleppenbeschermer het mooist omdat je daarmee meer van de sax zelf ziet.

Er bestaat ook transparante PETG filament voor de 3D printer, maar dat blijkt bij het printen niet echt helder transparant te worden. Bovendien is het niet echt geschikt voor mijn eenvoudige 3D printer.

revisie 14

Ik besluit een mal te maken van de zwarte versie. Die maak ik daarvoor nog extra glad door het te plamuren en te schuren en daarna maak ik een mal van siliconen. Dat blijkt niet helemaal gelukt. Door de grote lengte ontstaan er toch gemakkelijk luchtbellen. Maar voor ik daarmee aan de slag ga doe ik toch eerst een gietexperiment met het materiaal wat ik in huis heb. Dat is cremekleurig kunststof die niet superhard is. Het voordeel is dat het materiaal gemakkelijker na te bewerken is dan materiaal uit de 3D printer.

engelvleugel 1

Het resultaat is niet onaardig. Er moeten nog wel luchtbellen worden weggewerkt, maar het is wel interessant om de mal bij te werken en een experiment met transparant materiaal te doen.

gietharsEen paar dagen later heb ik mijn eerste poging gedaan met giethars. 

Dat was niet echt een succes. Het stinkt enorm en het duurt dagen voor de lucht weg is. Meer iets om buiten of in je schuur te doen dan op je zolderkamer. Verder was het materiaal te dik om mooi te vloeien en ontstonden allerlei grote en klinen bellen en werden niet alle delen van de mal goed gevuld. 
Wel leverde het een gedetailleerde afdruk uit te mail en wel zo gedetailleerd dat iederen onevenheid van het origineel terugkomt in het eindproduct.

Het is overigens ook lastig doseren met harder. Volgens de gebruiksaanwijzing was 1% harder nodig, maar het kostte daarmee wel drie dagen voordat het product uit de mal wilde lossen.

De volgende poging wordt waarschijnlijk lasersnijden.

 

 

 

 

Copyright © 2017. All Rights Reserved.