logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

Adres

Bas en Sax
Werkplaats voor
Basklarinet en saxofoon

klein

Voor het adres zie: www.basensax.nl 

Onderhoud

Onderhoudstarieven

Kijk voor onderhoud op www.basensax.nl

basensaxlogo

 

Bezoekers

3.png7.png0.png5.png4.png5.png
Vandaag123
Deze week1448
Deze maand926
Totaal370545

2023-02-04

knik in de nekProblemen met nekken

 

Allerlei problemen met nekken kom je tegen; doorgeknikte nekken, deuken, speling op de tenon etc. Omdat ik alles onder de knie wil krijgen moet je ook dit allemaal proberen. In dit artikel alle meer en minder geslaagde pogingen om problemen met saxofoonnekken op te lossen.

 

knik in de nek

Geknikte nekken.

De belangrijkste reden dat met name nekken van tenorsaxofoons doorknikken is onzorgvuldige monteren van het mondstuk. Als je die met kracht op de kurk drukt en alle kracht op laat vangen door de s-bocht van de nek, dan wordt die vanzelf steeds scherper totdat hij bijna dubbel is gevouwen. Je kunt het goed voelen doordat in de bovenbocht de nek niet meer rond maar afgeplat aan voelt. En als het goed is kun je dat meten. Verde kun je ook zien dat wanneer je de nek met de tenon vlak op tafel zet, het uiteinde niet meer omhoog maar omlaag wijst.

Het grootste effect daarvan is dat de hoek waarmee het mondstuk de mondbereikt niet optimaal is en dat resulteert met name in moeite met het spelen van lage tonen

Oplossingen

De knik is eenvoudig op te losse door de nek stevig te monteren (N.B niet in de sax) op bijvoorbeeld een pas gemaakte houten klos of als je dat hebt (en dat heb ik) een neck expander. Dan kan in veel gevallen de knik er uitgetrokken worden door het uiteinde van de nek omhoog te trekken. Wel bestaat het risico dat de soldering van de nek in de tenon het begeeft. Maar dat is een zachtsoldering dus vrij snel op te lossen. 

Meestal resteert na de correctie toch wel een nek die in het probleemgebied zijn rondheid kwijt is. Je kunt dit meestal wel voelen. Als dat zo is betekent het ook dat er maar weinig kracht nodig is om het probleem weer terug te krijgen. 

Die ovale vorm oplossen gebeurt meestal van binnen uit, maar ik wil nog wel eens een experiment doen met een pers.

pers ovale nek

Ik denk aan een houten blok maken met exact de buitendiameter van de nek op de plaats van de ovaliteit.
Dan zaag ik die doormidden en dan druk ik in de bankschroef de twee helften tegen elkaar met de nek ertussen. Ik heb dat ooit gedaan zonder zo'n blok. Dat werkt ook wel. Zelfs de knik verdween daardoor uit de nek (het was een baritonnek). Je houdt alleen wel twee platte kanten over aan de zijden. Die moet je dan weer rond zien te maken.

De andere manier is een ketting met kogels die in diameter exact de binnendiameter van de nek volgen.

Van Delrin heb ik op de draaibank zelf zo'n setje gemaakt. Eerst goed meten en dan exacte uitrekenen onder welke hoek je de coniciteit moet draaien. 

uitdeukset

uitdeukset gereed

De slinger met kogels pers je door de nek en daarmee druk je in feite de rondheid er wel weer in. Dat vereist wel behoorlijk wat kracht. Maar de Vito nek aan het begin van het verhaal is er behoorlijk goed vanaf gekomen. Maar met dit gereedschap krijg je niet alle deuken uit een nek.

De nek op de onderstaande foto, van een Martin Committee heeft een deuk dicht bij het uiteinde van de nek. Daar is het meeste kracht nodig om dit eruit te krijgen.

Ik heb met stangen en kleine kogels geprobeerd maar na veel gezweet blijkt de deuk niets mee te geven.

Martin Committee III nek

Om dit op te lossen ga ik nog maar eens een professional opzoeken. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt.

 

 

 

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.