logo

Johan Jonker Saxofoons

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Bezoekers

1.png3.png0.png8.png8.png0.png
Vandaag74
Deze week1470
Deze maand5838
Totaal130880

2019-05-26

extend hinge tube 5Nieuwe techniek om speling op te lossen

Een oude Buescher True tone uit de jaren 20 heeft wel erg veel ruimte tussen de kleppen. Eigenlijk heb ik geen idee hoe dat komt. Dat kan toch moeilijk slijtage zijn? Maar dat dit vanaf het begin zo is, by design', dat is ook moeilijk voorstelbaar. In ieder geval is het veel beter als alle kleppen strak tussen de posten passen. Na een tip van collega probeerde ik een nieuwe techniek.

extend hinge tube 2

De bovenstaande figuur toont drie plaatsen waar respectievelijk 2, 3 en 1mm ruimte tussen de hing tube (holle as) en de post zit. Bij de middelste heb ik een tijdelijke oplossing met een 3mm lang busje geplaatst.

extend hinge tube 3

Voor een permanente oplossing draai ik kleine cilinders met de buitendiameter van de holle as (ca. 5mm). Iedere cilinder krijgt aan een kant een deel met de buitendiameter die past in de holle as. Dit vergemakkelijkt het solderen.

extend hinge tube 5

Op die manier maak ik drie cilindertjes die ruimschoots lang genoeg zijn.

extend hinge tube 7

Met zilversoldeer worden die op de holle buisen gesoldeerd. Dat ziet er altjid even ruw uit, maar na wat schuren en polijsten is dat zo weer netjes.

extend hinge tube 8

Met een speciaal stukje gereedschap maak ik de holle assen exact op lengte.

extend hinge tube 9

Daarna schuren en polijsten en de verlenging is praktisch niet meer zichtbaar.

extend hinge tube 10

Het eindresultaat ziet er weer netjes uit.

Copyright © 2017. All Rights Reserved.