logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

Adres

Bas en Sax
Werkplaats voor
Basklarinet en saxofoon

klein

Voor het adres zie: www.basensax.nl 

Onderhoud

Onderhoudstarieven

Kijk voor onderhoud op www.basensax.nl

basensaxlogo

 

Bezoekers

3.png8.png2.png0.png2.png0.png
Vandaag56
Deze week56
Deze maand5934
Totaal382020

2023-03-27

Hoeveel gewicht verlies je door stralen van een saxofoon

Er zijn veel mensen die vinden dat stralen van een saxofoon geen goed idee is omdat je daarmee gewicht verliest. Dat zou best kunnen. Maar eigenlijk is niet echt bekend hoeveel materiaal er nou verloren gaat bij zo'n straalbeurt. Omdat een vriend daarnaar vroeg, heb ik dat maar eens gemeten. De uitkomst was verrassend.

20200108 104623

Een vito alt (een YAS 21 met Vito logo) die niet erg best in de lak zat heb ik maar eens gewogen voorafgaand aan de straalbeurt. Het gewicht van de body was zo ongeveer 1088 gram.

Vooraf had ik verwacht dat de saxbod wel enkele tientallen grammen in gewicht zou afnemen. Mijn collega's schatten het op 20 a 30 gram. Zelf dacht ik meer aan het dubbele.

Na het stralen en het schoonblazen van de body bleek het gewicht 1077 gram te zijn. Er is maar 11 gram af! Dat lijkt me onwaarschijnlijk weinig. Ik ga toch maar eens even aan het rekenen:

De body bestaat uit messing met een dikte van 1.0mm.
Daarop zit een laklaag die door het stralen is verdwenen.
Volgens bronnen op internet is een laglaak in de ordegrootte van 40um dik. Dat is dus 4% van de dikte van de body. Als de laklaag net zo zwaar zou zijn als messing dan zou dat 4% van 1088 gram wegen. Pakweg 45 gram.

Een laklaag heeft echter een veel kleiner soortelijk gewicht dan messing 1,2 gram/cm3 tegen 8,4 gram/cm3. Daarmee zou een laklaag dus circa 1,2/8,4*45 = 6,4 gram wegen. Nou had ik het idee dat deze laklaag erg dun was en niet 100%. Maar een ordegrootte van 5 gram is wel aardig.

Van het messing van deze saxofoon is dus hooguit een gram of 6 a 7 verdwenen. Dat zou toch nauwelijks een probleem hoeven te zijn.

 

De vito alt knapt er overigens erg van op:

P1040588

Met de camera van mijn smartphone kun je leuke macro foto;s maken. Als ik dat van het gestraalde oppervlak doe, dan krijg je een idee van de schade die de glasparel aanricht. Glasparel, dat is het grit waarmee is gestraald heeft een gemiddelde diameter van 100-200 micrometer. Er passen er dus 5 tot 10 van op een rij in een millimeter

stralen saxofoon 3

In de uitvergroting hieronder krijg ik de indruk dat de breedte van de sporen inderdaad van die ordegrootte is. In ons team denkt iemand dat het trouwens geen sporen van materiaalverlies hoeven te zijn. Het kunnen ook deuken zijn. Dat is eigenlijk wel aannemelijk. Dat verklaart ook wel het geringe gewichtsverlies en ook waarom er in mijn stofafzuiger voornamelijk heel licht stof zit. Dat is de laklaag, die wel verdwijnt.

stralen saxofoon 5

 

 

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.