logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

Adres

Bas en Sax
Werkplaats voor
Basklarinet en saxofoon

klein

Voor het adres zie: www.basensax.nl 

Onderhoud

Onderhoudstarieven

Kijk voor onderhoud op www.basensax.nl

basensaxlogo

 

Bezoekers

3.png8.png2.png0.png1.png4.png
Vandaag50
Deze week50
Deze maand5928
Totaal382014

2023-03-27

Martin Committee III tenor 5Martin Committee III tenor project

In de winkel van Bas en Sax zijn we een mooie collectie Martin aan het opbouwen. Binnenkort zijn zeker 10 verschillende modellen verkrijgbaar. Via Ebay heb ik een Martin Committee III tenor gekocht. Een prachtig instrument, normaal gesproken, maar aan deze mankeerde nogal wat. Het wordt een hele klus hier weer een aantrekkelijk instrument van te maken.

Martin Committee III tenor 5

Serienummer van deze saxofoon is 220.069. Volgens de bekende serienummerlijsten zou de sax dateren uit 1956. Gelukkig heb ik nog een Committee tenor met serienummer 176.315 uit 1951 en kan ik goed vergelijken.

Martin Committee III tenor 8

Geen hartvormige duimsteun voor de linker hand.

Martin Committee III tenor 6

Wel de karakteristieke linkerpink tafel

Martin Committee III tenor 10

niet de verstelbare rechterduimsteun

Martin Committee III tenor 11

Een compleet vervaagde gravure

Martin Committee III tenor 13

ontbreken van de originele nekschroef

 

De rest van waslijst (in toename van ernst):

  • Hij sluit niet (er zijn zelfgemaakte niet zulke geweldige polsters gebruikt)
  • Er zitten wat deuken in
  • De kleppenbeschermers zijn verbogen
  • De rollers voor de rechterpink toetsen zijn te klein en rammelen

Reviseren maar

De tenor heb ik eerst maar volgens de standaard aanpak onder handen genomen:

  • demonteren kleppen (dit ging gelukkig goed, geen vastgeroeste delen)
  • schoonmaken en uitdeuken body
  • recht maken kleppenbeschermers
  • Vlakken van alle toongaten
  • Polsters vervangen
  • Kleppen monteren stilmaken en afstellen

Daarna de bijzondere klussen.

 

De nek

20200322 065714

Op de nek zit normaal een nekschroef met een ronde knop. Die is blijkbaar verdwenen en er is een niet goed passende gewone nekschroef ingedraaid. Gelukkig heb ik een hele voorraad tappen en snijplaten van Amerikaanse schroefdraad en heb ik op de draaibank een redelijk gelijkende schroef kunnen maken. Allen de kartelrand op de schroef moet ik nog een keer zien te maken. 

 

 

 

De Gravure

Eigenlijk is dit wel dramatisch zoals die gravure is weggepolijst. Ik begrijp echt niet waarom dat gebeurt. Ik heb wel eens geprobeert een gravure weg te polijsten, dat is echt een enorme klus. Je moet echt bewust die er af willen hebben om dat te doen. 

Martin Committee III tenor 1
Met een loepje in mijn oog en een watervaste stift heb ik de restanten die ik kon waarnemen overgetrokken met een watervaste stift. Wat blijkt? De sjabloon van de gravure is dezelfde als van mijn andere The Martin. Als ik foto's op het internet zie, dan lijkt het er op dat voor alle The Martin tenors dezelfde sjabloon is gebruikt. Dat is op zich mooi, dan kan ik de niet meer zichtbare delen er bij tekenen.

De techniek die ze voor het graveren gebruiken heet trembleren. Daarmee worden zigzaglijntjes op de body gemaakt. Ik heb dat al eens geprobeerd. het is te doen, maar erg moeilijk om mooie vloeiende lijnen te maken en om niet uit te schieten op de ronde body van de saxofoon.

Martin Committee III tenor 16

Wat extra moeilijk is, is de manier waarop het bij Martin is gedaan. Er zijn dubbele lijnen gemaakt. In de close-up hiernaast is dat te zien. Er zijn twee zigzag lijnen naast elkaar neer gezet. Extra moeilijk dus.

Verder is bij alle The Martins het logo en de naam van het instrument niet met zigzaglijnen gemaakt, maar echt uitgestoken. Dat is een techniek die ook om meer ervaring vraagt. 

Omdat ik dat toch al eens wiilde proberen (je kunt daarmee een hoop saaie bodies opleuken) heb ik maar eens een paar graveerstekers gekocht en een eerste poging gedaan.

graveerstekers

Het principe is niet zo heel moeilijk. Maar de perfectie is lastig. Een mooie vloeiende lijn maken vergt wel enige oefening en ook een mooie constante zigzag met een constante zigzag hoek van circa 90 graden, dat is ook. Maar het meest linke is dat je af en toe houvast verlies en dan --tsjak -- uitschiet met je steker en dan een flinke kras maakt op de body.

graveren

Een poging op een goedkope tenor lijkt op het eerste gezicht aardig, maar is toch niet echt geslaagd.

De vraag is of ik het aandurf om deze uitdaging op de The Martin los te laten of dat ik het uitbesteed aan een beroeps (denk ik wel verstandig).

De duimsteunen

Waarom er op dit instrument andere duimsteunen zitten is wel vreemd. Mogelijk is er een serie gemaakt met ander materiaal. Maar het is wel mooier er iets op te zetten wat dichter bij het origineel komt. Via een bevriende reparateur krijg ik in ieder geval binnen kort de rechterhand steun. De linkerhand maak ik zelf.

 

wordt vervolgd......

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.