logo

Johan Jonker Saxofoons

Atelierruimte gezocht

De hobby loopt nogal uit de hand. Daarom zoek ik een betaalbare atelierruimte in de omgeving van Utrecht van circa 50 m2 die ik samen met een paar kunstenaars wil benutten voor mooie ambachten zoals schilderen, pottenbakken , houtbewerking en reparatie van muziekinstrumenten. Maak me blij en mail me ;-)

Saxofoon reparatie handboek

Het artikel hiernaast is onderdeel van het sax reparatie handboek. Dat is een handboek waarin ik vastleg wat ik al doende leer en afleer.
Het mijn eigen geheugensteun en anderen mogen dit voor eigen risico gebruiken.

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Saxofoon reparatie handboek

In een serie artikelen beschrijf ik de verschillenden stappen voor de revisie van de saxofoon en handige weetjes die daarbij van belang zijn.

Het is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:

  1. Demonteren
  2. Schoonmaken
  3. Uitdeuken en rechten
  4. Bepolsteren
  5. Stemmen van de sax
  6. Onderdelen zelf maken
  7. Gereedschap (inclusief zelf maken)
  8. Technische gegevens
  9. Algemene vaardigheden

 

H2-2 Kleppen schoon maken

 Dit is onderdeel van het sax revisie handboek. Dat is een levend leerboek. Wat ik al doende leer en afleer probeer ik hier vast te leggen. Het mijn eigen geheugensteun en anderen mogen dit voor eigen risico gebruiken.

Kleppen leeg maken, dat betekent de polster verwijderen en de lijm verwijderen.

De voor de hand liggende manier is de kleppen verwarmen en als de lijm zacht is de polsters uit de klep verwijderen. 

Er wordt gezegd dat het verstandig is oude lijmresten te verwijderen voordat je nieuwe polsters gaat monteren. Daar zit wel wat in. Het mengen van allerlei verschillende type lijm is waarschijnlijk niet bevorderlijk voor de goede hechting.

Bij de meestal transparante smeltlijm gaat dat wat lastiger dan bij vaak rode schellak. De schellak kun je beter eerst laten afkoelen waarna het met een scherpe punt van bijvoorbeeld een schroevendraaier eenvoudig is te verwijderen.

Zelf ga ik niet heel ver met het schoonmaken van de binnenkant van de kleppen. Ik schuur ze niet blinkend schoon.

Copyright © 2017. All Rights Reserved.