logo

Johan Jonker Saxofoons

Atelierruimte gezocht

De hobby loopt nogal uit de hand. Daarom zoek ik een betaalbare atelierruimte in de omgeving van Utrecht van circa 50 m2 die ik samen met een paar kunstenaars wil benutten voor mooie ambachten zoals schilderen, pottenbakken , houtbewerking en reparatie van muziekinstrumenten. Maak me blij en mail me ;-)

Saxofoon reparatie handboek

Het artikel hiernaast is onderdeel van het sax reparatie handboek. Dat is een handboek waarin ik vastleg wat ik al doende leer en afleer.
Het mijn eigen geheugensteun en anderen mogen dit voor eigen risico gebruiken.

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Saxofoon reparatie handboek

In een serie artikelen beschrijf ik de verschillenden stappen voor de revisie van de saxofoon en handige weetjes die daarbij van belang zijn.

Het is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:

 1. Demonteren
 2. Schoonmaken
 3. Uitdeuken en rechten
 4. Bepolsteren
 5. Stemmen van de sax
 6. Onderdelen zelf maken
 7. Gereedschap (inclusief zelf maken)
 8. Technische gegevens
 9. Algemene vaardigheden

 

markeer 3H2-4 Saxofoon uitdeuken

 

Over het uitdeuken van de sax is veel te vertellen.

Er zijn veel verschillende methoden toe te passen en uitdeuken komt meestal neer op het wisselen van methode op het juiste moment.

De volgende methodes

 • stalen kogels en magneetsysteem
 • staf met stalen kogels
 • wringen met een conische houten pen
 • drijven met een stalen staf en een lichte hamer

Staf met stalen kogels

Belangrijk bij deze methode is de positie van de kogel in de sax zichtbaar te maken, zodat je op de juiste plekken druk geeft.

markeren van de kogel

Er zijn er die de lichtvlek van een laserpen op de top van de kogel richten. Als je dan de body van de sax over de stad met stalen kogels left, dan verschijnt de lichtvlek exact op de plek boven de kogel. Het lijkt een ideale methode, bij het uitdeueken sta je echter regelmatig in de weg van laserstraal waardoor die soms ook niet zijn werk kan doen. Daarnaast is het licht van de laserpen behoorlijk fel en niet prettig om tegen aan te kijken.

markeer 2

Een andere methode is een touw spannen die vlak over de kogel loopt.

markeer 1

Dan teken je het middelpunt van de kogel af.

markeer 2

Vervolgens heb je een indicatie van de locatie van de kogel in de body van de sax.

markeer 3

 

 

 

 

Dit is onderdeel van het saxofoon revisie handboek. Dat is een levend leerboek. Wat ik al doende leer en afleer probeer ik hier vast te leggen. Het mijn eigen geheugensteun en anderen mogen dit voor eigen risico gebruiken.

Copyright © 2017. All Rights Reserved.