logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

Saxofoon reparatie handboek

Het artikel hiernaast is onderdeel van het sax reparatie handboek. Dat is een handboek waarin ik vastleg wat ik al doende leer en afleer.
Het mijn eigen geheugensteun en anderen mogen dit voor eigen risico gebruiken.

Saxofoon reparatie handboek

In een serie artikelen beschrijf ik de verschillenden stappen voor de revisie van de saxofoon en handige weetjes die daarbij van belang zijn.

Het is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:

 1. Demonteren
 2. Schoonmaken
 3. Uitdeuken en rechten
 4. Bepolsteren
 5. Stemmen van de sax
 6. Onderdelen zelf maken
 7. Gereedschap (inclusief zelf maken)
 8. Technische gegevens
 9. Algemene vaardigheden

 

vlakken 001H3-3 Vlakken toongaten

 

Toongaten goed sluitend maken lukt alleen maar als de toongaten goed vlak zijn. Er is speciaal gereedschap voor te koopmaar het is ook eenvoudig zelf te maken.

 

 

Wat heb je nodig;

 • een watervaste stift (kan ook zonder)
 • een inspectielamp
 • een setje toongat vijlen (120 en 240)
 • schuurpapier 400

 

Ik heb met een ronde gatenzaag verschillende schijven gezaagd uit een goed vlak stuk multiplex van 1cm dikte. Daarop heb ik aan beide zijden schuurpapier gelijmd. Aan de ene kant 120 en aan de andere kant 240.

vlakken 001

Wat goed werkt is met een watervaste stift de rand van het toongat zwart te maken.

vlakken 002

Als je dan met de ronde schijven het toongat schuurt (gewoon met de hand ronddraaien over het toongat), dan schuur je net zolang tot al het zwart overal van de toongatrand is verdwenen.

vlakken 003

Wat ook goed werkt is de inspectielamp gebruiken. Dan schuur je net zolang tot 

de schijf het toongat lichtdicht afsluit. 

Het schuren doe ik meestal met de hand, dat gaat snel genoeg. Maar het is ook heel eenvoudig om het hulpstukje op een bout te klemmen en die in boormachine te draaien. 

 

Na het schuren is het belangrijk om nog even met heel fijn schuurpapier alle bramen weg te schuren, of zoals J.L. Schmith het doet met een stukje aluminiumfolie.

 

Rolled toneholes

Bij rolled toneholes is het altijd oppassen. Als je te veel wegschuurt dan kun je de gerolde rand van het tonehole vernielen. Meet dus vooraf hoeveel er weggeschuurd moet worden en zorg dat je nooit meer dan de halve dikte van het materiaal weghaalt.

 

Videos:

 

Dit is onderdeel van het saxofoon revisie handboek. Dat is een levend leerboek. Wat ik al doende leer en afleer probeer ik hier vast te leggen. Het mijn eigen geheugensteun en anderen mogen dit voor eigen risico gebruiken.

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.