logo

Johan Jonker Saxofoons

Atelierruimte gezocht

De hobby loopt nogal uit de hand. Daarom zoek ik een betaalbare atelierruimte in de omgeving van Utrecht van circa 50 m2 die ik samen met een paar kunstenaars wil benutten voor mooie ambachten zoals schilderen, pottenbakken , houtbewerking en reparatie van muziekinstrumenten. Maak me blij en mail me ;-)

Saxofoon reparatie handboek

Het artikel hiernaast is onderdeel van het sax reparatie handboek. Dat is een handboek waarin ik vastleg wat ik al doende leer en afleer.
Het mijn eigen geheugensteun en anderen mogen dit voor eigen risico gebruiken.

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Saxofoon reparatie handboek

In een serie artikelen beschrijf ik de verschillenden stappen voor de revisie van de saxofoon en handige weetjes die daarbij van belang zijn.

Het is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:

  1. Demonteren
  2. Schoonmaken
  3. Uitdeuken en rechten
  4. Bepolsteren
  5. Stemmen van de sax
  6. Onderdelen zelf maken
  7. Gereedschap (inclusief zelf maken)
  8. Technische gegevens
  9. Algemene vaardigheden

 

nieuwcuphoged 2H6-3 Nieuwe saxofoon cups maken

Voor mijn F.X.Huller stencil had ik een nieuwe D# klep nodig en eigenlijk ook wel een nieuwe cup. Nou kon ik die van de oude klep afhalen, maar door al dat solderen en mijn onhandigheid was die aardig vervormd. Voor het mooie zou een hele nieuwe cup toch wel het beste zijn. Dus heb ik me er maar eens aan gewaagd; het zelf maken van een cup op de draaibank.

 

Ik heb een micro draaibank en daar past een dikke messing rondstaf met 20 of 30mm diameter niet in. Het alternatief dat ik bedacht is om een messing blokje van 4mm dik met zachtsoldeer op een messing rondstaf van 8mm diameter te gesolderen. Met die contructie in de draaibank ben ik als onervaren draaier maar eens wat gaan experimenteren. Eerst heb ik de contouren van de binnenzijde van de cup gemarkeerd. 

nieuwcuphoged 2

Daarna kon ik de buitenzijde van de cup draaien. Dat kostte wel aardig wat kracht, maar mijn kleine draaibank kon het aan en de soldeerverbinding hield het ook.

nieuwcuphoged 2

Hierna heb ik de binnenzijde op een diepte van 3mm gedraaid. Dat is wel even zoeken naar de juiste beitel en even ondervinden wat de juiste snijhoek is, maar met wat experimenteren had ik uiteindelijk het resultaat wat ik wilde hebben.

Daarna heb ik de achterzijde met een vijl op de draaibank afgerond.

nieuwcuphoged 2

Het resultaat na het draaien en vijlen.

nieuwcuphoged 2

De lelijke plekken van soldeer en oxidatie zijn met wat schuren zo verdwenen.

nieuwcuphoged 2

Zo is de cup klaar en netjes voor de volgende etappe.

nieuwcuphoged 2

 

Voorbeeld video's

De buis maken: https://www.youtube.com/watch?v=8-EUjahQ39k

Een cup maken kan ook zo: https://www.youtube.com/watch?v=jt0X9JTo3W4

Copyright © 2017. All Rights Reserved.