logo

Johan Jonker Saxofoons

Atelierruimte gezocht

De hobby loopt nogal uit de hand. Daarom zoek ik een betaalbare atelierruimte in de omgeving van Utrecht van circa 50 m2 die ik samen met een paar kunstenaars wil benutten voor mooie ambachten zoals schilderen, pottenbakken , houtbewerking en reparatie van muziekinstrumenten. Maak me blij en mail me ;-)

Saxofoon reparatie handboek

Het artikel hiernaast is onderdeel van het sax reparatie handboek. Dat is een handboek waarin ik vastleg wat ik al doende leer en afleer.
Het mijn eigen geheugensteun en anderen mogen dit voor eigen risico gebruiken.

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Saxofoon reparatie handboek

In een serie artikelen beschrijf ik de verschillenden stappen voor de revisie van de saxofoon en handige weetjes die daarbij van belang zijn.

Het is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:

 1. Demonteren
 2. Schoonmaken
 3. Uitdeuken en rechten
 4. Bepolsteren
 5. Stemmen van de sax
 6. Onderdelen zelf maken
 7. Gereedschap (inclusief zelf maken)
 8. Technische gegevens
 9. Algemene vaardigheden

 

H1-2 Losmaken vastzittende pivotschroeven

Roestige pivotschroeven in oude saxofoons zitten wel eens zo vast dat het vraagt om een flinke kracht om ze los te krijgen. Maar dat is toch niet de beste manier om het te doen. Je vernielt waarschijnlijk de kop van de schroef en soms ook de punt van de schroevendraaier.

Er zijn een verschillende manieren om het probleem van vastzittende schroeven op te lossen. Ik ben helaas niet een getalenteeerde oplosser van vastzittende schroeven en verval daarom helaas veel te vaak tot een plan B of C. Hieronder noem ik doe ook maar gelijk.

Belangrijk bij vastzittende schroeven is:

 • zorg voor een optimale overdracht van schroevendraaier naar schroef
  • goede maat schroevendraaier
  • zorg dat de schroefsleuf goed is
   • bekijk de situatie met een loep en maak eventueel met een drempel de situatie beter
 • neem de tijd
 • inweken met kruipolie en of wd40
  •  een goede tip uit de onderstaande video is niet rijkelijk olie of WD40 over je instrument uitgieten, maar dit in een apart bakje doen en met een tandstoker exact op de plek des onheils aanbrengen
 • Als dat niet lukt eventueel heet stoken en weer af laten koelen

Plan B

Soms werkt het bovenstaande allemaal niet. Na een paar dagen! in de kruipolie geef ik het meestal wel op. Dan ga ik over op de bottere alternatieven:

 • een post los solderen van de body
  • dit helpt soms. Dan krijg je in ieder geval die klep los die tussen die pivotschroef geklemd zit. Je kunt er dan voor kiezen de schroef compleet in de kruipolie te leggen. Wat ik nog eens moet proberen is de post met schroef in de citroenzuur te leggen. Dat lost de roest op. Als dat resultaat heeft zal ik dat vermelden.

Plan C

Soms kan plan B niet. Bijvoorbeeld omdat de post op een strip zit. Sommige reparateurs slijpen dan de kop van een post door of een as. Ik moet bekennen dat ik dat ook ooit een keer heb gedaan. Het gevolg is dat ik dan een dag werk heb om de schade te herstellen. Nog minder vind ik de schade die je soms aantreft bij reparateurs die dat laatste nalaten. Je treft dan een sax met post die met doorgeslepen posten waarin met lijm een asje op zijn plaats wordt gehouden. Dat is sax horror.

Gereedschap

 • Schroevendraaiers
 • Loep
 • kruipolie
 • WD40
 • brander

 

voorbeeld video's

Copyright © 2017. All Rights Reserved.