logo

Johan Jonker Saxofoons

Atelierruimte gezocht

De hobby loopt nogal uit de hand. Daarom zoek ik een betaalbare atelierruimte in de omgeving van Utrecht van circa 50 m2 die ik samen met een paar kunstenaars wil benutten voor mooie ambachten zoals schilderen, pottenbakken , houtbewerking en reparatie van muziekinstrumenten. Maak me blij en mail me ;-)

Saxofoon reparatie handboek

Het artikel hiernaast is onderdeel van het sax reparatie handboek. Dat is een handboek waarin ik vastleg wat ik al doende leer en afleer.
Het mijn eigen geheugensteun en anderen mogen dit voor eigen risico gebruiken.

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Saxofoon reparatie handboek

In een serie artikelen beschrijf ik de verschillenden stappen voor de revisie van de saxofoon en handige weetjes die daarbij van belang zijn.

Het is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:

 1. Demonteren
 2. Schoonmaken
 3. Uitdeuken en rechten
 4. Bepolsteren
 5. Stemmen van de sax
 6. Onderdelen zelf maken
 7. Gereedschap (inclusief zelf maken)
 8. Technische gegevens
 9. Algemene vaardigheden

 

H1-4 Losmaken vastzittende assen

De ellende die je kan overkomen bij het demonteren is een as, schroef of roller die niet los wil. Probleem hierbij is dat het geweld waarom dit demonteren ongemerkt vraagt erg schadelijk kan zijn, voor de as en de schroef en voor de post waarin die vast zit. Het is daarom altijd goed even afstand te nemen en rustig na te denken voor je al je kracht op de vastgelopen as botviert. 

De volgende methoden worden toegepast om dit op te lossen:

 1. recht buigen wat krom is
  1. Als de oorzaak van het vastlopen een verbogen stang is, dan kan het helpen om die stang met as recht te buigen. Doe dit voorzichtig zonder de rest van de sax te beschadigen. Ga vooral na wat er is vastgelopen. De vraag is dan of de as of schroef meedraait met de stang/klep.
 2. een nachtje kruipolie
  1. kruipolie werkt vaak, maar heeft wel tijd nodig. Soms werkt het in een uurtje maar er zijn ook voorbeelden van dagen lang druppelsgewijs kruipolie toevoegen. Tegelijk verhitten met kruipolie toedienen is af te raden. Kruipolie verdampt dan.
 3. warm stoken
  1. Messing zet sneller uit dan staal. Warm stoken kan dan helpen om de roest los te breken die zorgt voor het vast lopen. Er zijn verschillende manieren voor het opwarmen. Met een kleine vlam, met hete lucht. Een truc is ook om de dubbele soldeerstift van een soldeerpistool te onderbreken en tussen de onderbreking de schroef of as te plaatsen. Die wordt dan sterk verhit en breekt door de verhitting misschien de corossie los.
 4. de posten lossolderen
  1. Als er risico bestaat op beschadiging van de as of de schroef, dan kun je de posten lossolderen waarin de as of schroef is vastgelopen. Wel zo voorzichtig dat de lak niet beschadigd raakt. ( Dit is alleen aan te 

 

Copyright © 2017. All Rights Reserved.