logo

Johan Jonker Saxofoons

Atelierruimte gezocht

De hobby loopt nogal uit de hand. Daarom zoek ik een betaalbare atelierruimte in de omgeving van Utrecht van circa 50 m2 die ik samen met een paar kunstenaars wil benutten voor mooie ambachten zoals schilderen, pottenbakken , houtbewerking en reparatie van muziekinstrumenten. Maak me blij en mail me ;-)

Saxofoon reparatie handboek

Het artikel hiernaast is onderdeel van het sax reparatie handboek. Dat is een handboek waarin ik vastleg wat ik al doende leer en afleer.
Het mijn eigen geheugensteun en anderen mogen dit voor eigen risico gebruiken.

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Saxofoon reparatie handboek

In een serie artikelen beschrijf ik de verschillenden stappen voor de revisie van de saxofoon en handige weetjes die daarbij van belang zijn.

Het is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:

  1. Demonteren
  2. Schoonmaken
  3. Uitdeuken en rechten
  4. Bepolsteren
  5. Stemmen van de sax
  6. Onderdelen zelf maken
  7. Gereedschap (inclusief zelf maken)
  8. Technische gegevens
  9. Algemene vaardigheden

 

H1 Demonteren van de saxofoon

Voor een revisie

Voor een totale revisie gaat de saxofoon vrijwel helemaal uit elkaar.
Alle assen, kleppenbeschermers, rollers en schroeven moeten even los en alle kleppen worden ontdaan van de polsters.

Sommige reparateurs halen ook de koppeling tussen de onderbocht en body los omdat dat handig is bij het uitdeuken en recht maken van de body. Maar dat is bij oudere saxofoons lastig om de koppeling zonder littekens te demonteren en te monteren. 

Voor een onderhoudsbeurt

Voor een onderhoudsbeurt haal ik in ieder geval alle kleppen los. Als er niets is vastgeroest lukt dat meestal in een half uurtje wel. Het is aan te raden een goed systeem te gebruiken om de verschillende assen en schroeven te bewaren. Er zijn reparateurs die ook bij puntschroeven zorgen dat exact dezelfde schroef weer op dezelde plek terug komt.

Voor een snel herstel klus

Er zijn verschillende manieren om een polster te vervangen zonder de saxofoon uit elkaar te houden. Ze zijn niet ideaal maar in geval van haast wel eens praktisch.

Je kunt een klep gewoon op de saxofoon verhitten en de defecte polster er met bijvoorbeeld een scherpe schroevendraaier uit wippen. Op dezelfde wijze kun je ook een nieuw polster in positie brengen waarop je eerst lijm hebt aangebracht.

Overige demontage klussen

Over de volgende onderwerpen zijn afzonderlijke artikelen:

 

Copyright © 2017. All Rights Reserved.