logo

Johan Jonker Saxofoons

Atelierruimte gezocht

De hobby loopt nogal uit de hand. Daarom zoek ik een betaalbare atelierruimte in de omgeving van Utrecht van circa 50 m2 die ik samen met een paar kunstenaars wil benutten voor mooie ambachten zoals schilderen, pottenbakken , houtbewerking en reparatie van muziekinstrumenten. Maak me blij en mail me ;-)

Saxofoon reparatie handboek

Het artikel hiernaast is onderdeel van het sax reparatie handboek. Dat is een handboek waarin ik vastleg wat ik al doende leer en afleer.
Het mijn eigen geheugensteun en anderen mogen dit voor eigen risico gebruiken.

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Saxofoon reparatie handboek

In een serie artikelen beschrijf ik de verschillenden stappen voor de revisie van de saxofoon en handige weetjes die daarbij van belang zijn.

Het is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:

  1. Demonteren
  2. Schoonmaken
  3. Uitdeuken en rechten
  4. Bepolsteren
  5. Stemmen van de sax
  6. Onderdelen zelf maken
  7. Gereedschap (inclusief zelf maken)
  8. Technische gegevens
  9. Algemene vaardigheden

 

post maken 3H6.2 Zelf een post maken


Een post maken is goed mogelijk als je in het bezit bent van een nauwkeurige kolomboormachine en een draaibank.
Eerst meet je de ashoogte van de originele post op, de positie van een eventuele naaldveer en de diameters van de post op de belangrijkste posities. Meestal is de diameter van de kogel 8mm.post maken 4Een messing rondstaf van 8mm is goed basismateriaal voor de post. Het eerste wat ik doe is gaten voorboren op de posities van de naaldveer en het gat voor de as of pivotschroef. De gaten boor ik zo dun mogelijk. Maar het is me nooit gelukt om een gat dunner dan 1mm te boren.

post maken 3Als de naaldveer dunner moet zijn dan dat, dan boor ik het later ruimer op en dan soldeer ik er een busje in met een binnendiameter van de juiste maat. Bij de metaalwinkel zijn messingbuisjes er meter te koop met een buitendiameter van 2mm

Het voordeel van het voorboren is dat je nu nog goed het midden kunt bepalen en dat de posities van de gaten bij het draaien een goede markering voor het afwerken van de vorm zijn.

post maken 5De volgende etappe is wat markeringen aanbrengen op de draaibank.

 

post maken 6De top wordt op maat gemaakt en aan de onderzijde van de top wordt een inkeping gemaakt.

 

De kop maak ik rond met een holpijp met de diameter die de kop van de post moet krijgen. Door de holpijp rond de kop te draaien slijpt de kop tot een mooie bol met de juiste diameter. Holpijpjes zijn voor enkele euro’s te koop in een ijzerwarenzaak.

post maken 7

post maken 8


Met een vijl maak ik de schuine vorm onder de kop van de post.
post maken 9
Daarna steek of zaag ik de post op de draaibank van de rondstaf af.
post maken 10
De gaten boor ik op tot de juiste diameter en tap eventueel draad waar dat nodig is.

De onderzijde van de post krijgt een holling die past op de positie op de body waar de post moet komen. Dat kan door het te voorzichtig te vijlen in die vorm maar voor een nauwkeurige passing kun je grof schuurpapier plakken over een stuk van de saxofoonbody en daar de post over heen en weer halen in de lengterichting van de body.

post maken 11

post maken 1
Voor de voet van de post neem ik 1mm dik messing plaat waaruit ik een 15mm vierkant stuk knip. Dat buig ik in de bolvorm van de saxofoon op de plek waar de post moet komen.
De post wordt met zilversoldeer op het plaatje vastgemaakt. Daarna draai ik in de draaibank de voet in de juiste vorm.

 

Voorbeeld videos:

https://www.youtube.com/watch?v=ncpNJDvMilA

https://www.youtube.com/watch?v=0nf9S8mlEGI 

 

Copyright © 2017. All Rights Reserved.