logo

Johan Jonker Saxofoons

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Zandstralen van een saxofoon

Soms worden saxofoon die er slecht in de lak zitten gezandstraald. Het is een alternatief voor het handmatig ontlakken. Het is iets minder subtiel maar biedt wel weer nieuwe mogelijkheden. Mijn zwager heeft sinds kort een zandstraalinstallatie en een Evette Schaeffer altsaxofoon bleek een geschikte kandidaat voor een eerste poging.

 zandstralen saxofoon 1

zandstralen saxofoon 1

 

zandstralen saxofoon 1

De foto's hiervoor tonen de sax na een flinke uitdeukbeurt en voor de zandstraal behandeling. Een flink vooral rood geoxideerde saxofoon.

De straalcabines

De straalkasten hebben gelukkig een behoorlijk volume. Dat is wel nodig. In de kast moet je het instrument rond kunnen draaien.

zandstralen saxofoon 1

zandstralen saxofoon 1

Het voorlopige eindresultaat

zandstralen saxofoon 1

zandstralen saxofoon 1

De gravures

Een van de mogelijkheden die stralen biedt is het afplakken van de gravure, waardoor je delen daarvan glimmend kunt houden.

Daarvoor heb ik de rood uitgeslagen grafure eerst gepolijst en vervolgens afgetekend en afgeplakt.

zandstralen saxofoon 1

zandstralen saxofoon 1

zandstralen saxofoon 1

Het resultaat is mooi, maar het blijkt dat het afplakken een nauwgezet werkje is. Probleem is dat je als je afplakt met transparante tape de randen niet goed kunt zien. Hiervoor heb je in feite gekleurde transparante tape nodig. Gewoon plakband blijkt overigens wel bestand tegen het stralen. Voor het mooie is nog wat nabewerking nodig.

WP 20170805 08 50 01 Pro

 

Copyright © 2017. All Rights Reserved.