logo

Johan Jonker Saxofoons

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).

Bezoekers

1.png0.png2.png5.png9.png4.png
Vandaag15
Deze week952
Deze maand4216
Totaal102594

2019-01-18

Senator 1Dörfler & Jörka stencil - Senator

  • Type: tenor
  • Serienummer: 9763
  • Bouwjaar: jaren 50-60
  • Afwerking: vernikkeld
  • Bijzonderheden: is een stencil van Döfler & Jörka, Dörfler is een leerling van Julius Keilwerth. Deze saxofoon lijkt sterk op Keilwerth van die tijd.

Döfler & Jörka

Josef Dörfler leerde het vak in Graslitz / Sudetenland in Tsjecho-Slowakije van klarinet maker Franz Than. Nadat zijn opleiding ging jij werken voor Julius Keilwerth, die ook is opgeleid dooot Franz Than.

Na de Tweede Wereldoorlog werden alle Duits sprekende inwoners verdreven uit Tsjecho-Slowakije. De burgemeester van Nauheim, Duitsland, Heinrich Kaul, had laten weten dat de stad open stond voor immigranten die de lokale economie zouden kunnen versterken. Net als Julius Keilwerth vestigde Josef Dörfler zich daar reparateur. In 1949 begon hij zijn eigen saxofoon fabriek waar eerst saxofoons assembleerde voor Julius Keilwerth. Vanaf de jaren 50 begon hij met financiele steun van Jozef Jörka zijn eigen saxofoons te produceren. Eind jaren 60 stopte Döfler met de productie van zijn eigen saxofoons en tradt weer in dienst bij Keilwerth. 

Info: http://bassic-sax.info/version5/vintage-saxes/european-made-saxes/dorfler-jorka/ 

Deze sax

Bijzonder aan deze saxofoon zijn de gerolde toongaten, de bijzondere uitvoering van de nekschroef, de metalen kleppenbeschermers.

De revisie

De sax is voorzien van nieuwe zwarte polsters en kurken en helemaal afgeregeld. Waar nodig zijn deuken verwijderd.

Foto's

     Senator 1

     Senator 2

De bijzondere nekknop.

     Senator 3

     Senator 4

Zwarte polsters, rolled toneholes en het Senator logo.

     

     Senator 6

De F# klep

     Senator 7

     Senator 8

     Senator 9

Copyright © 2017. All Rights Reserved.