Pierret alt saxofoon
Mooie jaren 20 franse alt saxofoon gemaakt voor een Verreijt muziekfabriek in Utrecht.
- Type: alt
- Serienummer: 5285
- Model: 5
- Bijzonderheden: Stencil voor A.Verreijt, Lange Koestraat 25-27 Utrecht
- Bouwjaar: tussen 1923 en 1927.
A. Verreijt & Zn had rond 1925 een werkplaats voor blaasinstrumenten aan de Lange Koestraat 25-27 in Utrecht (NL) en later aan de Pieterstraat, ook in Utrecht. Deze saxofoon dateert dus van ca 1925.
De eigenaar wilde een complete revisie van de saxofoon. De saxofoon moet stijlvol worden opgeleverd met gematteerde nikkel en zwarte polsters en zwart vilten bumpers.
Fotoshoot
De saxofoon is voorzien van zwarte Pisoni polsters, zwart vilten bumpers en waar dat kan zwarte kunststof vervanging voor kurk.
Foto's van de revisie
De glanzende Pierret met wiitte polsters voor de revisie
Het origineel is voorzien van polsters zonder resonator. Door daarvoor te kiezen wordt de originele klank zoveel mogelijk benaderd.
De body is uitgedeukt, schoongemaakt en met de hand gematteerd met onder andere fijn schuurpapier en diverse soorten staalwol.
De nek pas slijpen
Van een collega leerde ik pas een nieuwe manier om de nek mooi pas te maken op de body. Met een special slijpmiddel kun je door de nek in de body rond te draaien de passing perfect maken.
Eerst markeer ik de tenon met een markeerstift om te zien of er slecht passende plekken zijn. Daarna rek ik de tenon iets op in de neck expander.
Na een paar keer oprekken en slijpen sluit de nek perfect op de body.
Met nieuwe kurk en de tuner er weer op is dit onderdeel helemaal klaar.
Polsters
Vervolgens alle kleppen schoongemaakt, gematteerd en nieuwe polsters erin gelijmd, zwarte pisoni mypads zonder resonator.
Nu de polsters nog even strijken, kurk lijmen en controleren op speling en wrijving.
Rollers smeren
Dit is altijd afwachten, maar gelukkig komen alle asjes van de rollers los, zodat ze vlot geolied kunnen worden en hun rollende werk kunnen doen.
Toongaten vlakken
Alle toongaten nog even controleren op vlakheid en vlakken indien nodig. Tegenwoordig markeer is de randen met een watervaste stift. Als al het rode bij weg vlakken verdwijnt dan is het goed.
De koffer
De Pierret kwam in een mooie koffer. Of die origineel is, dat is moeilijk te zeggen, maar in ieder geval de moeite waard om weer bruikbaar te maken. De scharnieren van de koffer zijn gebroken en de vorige eigenaar heeft met veel ducktape de koffer bij elkaar gehouden.
De dikke lijmresten verwijderen dat gaat het beste door de lijm te verhitten met een hete luchtpistool. Daarna is met wasbenzine het ergste snel verdwenen. De scharnieren worden vervangen door een setje stopscharnieren waardoor de deksel onder een hoek van 100 graden open kan blijven staan.