logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

dolnet sopraan nikkel bel air 8Sopraan saxofoon Dolnet Bel Air

Een mooie vernikkelde sopraan uit begin jaren 70.

Details

Type: sopraansaxofoon

Afwerking: vernikkeld

Serienummer 80595

Bouwjaar: circa 1970

Prijs: gereserveerd.

Dolnet

Eugene-Adophe Dolnet, Lefevre en Pigis begonnen in 1888 met de productie van klarinetten en saxofoons in Mantes, in de buurt van Parijs samen met Lefevre en Pigis. Ze ontwikkelen de saxofoon verder en halen diverse octrooien binnen. In 1898 neemt Henri Dolnet de taak van zijn vader over. In 1903 gaat het bedrijf verder onder de naam Dolnet & Lefevre. In 1909 krijgen ze patent op een octaaf klep mechanisme die met een toets kan worden bediend.

Revisie

Een revisie is grotendeels standaard. Er zijn echter wat speciale problemen:

  • Ik heb de sopraan ontvangen met een defect en incompleet octaafmechanisme.
  • Origineel heeft deze sopraan geen ring voor de draagriem. Er zit nu een minder mooi tijdelijk exemplaar op. Dat moet vervangen.
  • De duimsteun, de ring voor de draagriem en de nieuwe post (zie hieronder) zijn niet vernikkeld. Ik wil toch weer eens proberen kale plekken en onderdelen te vernikkelen.

WP 20180122 16 39 18 Rich

Verder is het een standaard revisie. De sax moet schoongemaakt en gericht. Er zit een kleine deuk ergens in de buurt van het octaafmechanisme. De sax krijgt zwarte polsters.

Asje en post maken

Het octaafmechanisme was aardig defect. Het asje is gebroken en de posten zijn verdwenen. De vorige eigenaar heeft er een paar lossen posten bijgedaan (zie rechtsonder op de foto) maar een ervan is niet origineel en past niet goed op de ronding van de body op die locatie. Daarom besluit ik moeilijk te doen en zelf een post te maken.

dolnet sopraan nikkel bel air 2

dolnet sopraan nikkel bel air 6

Ik boor altijd eerst de gaatjes in de post. Die voor de naaldveer boor ik 3mm zodat er een busje in past met een binnendiameter van 0.9mm. Zodat een niet al te dikke naaldveer er in past en ik niet zo superdun gaatje hoeft te boren. ( de laatste keer dat ik dat probeerde kostte 5 boortjes). Het gedraaide postje soldeer ik op een plateautje dat vervolgens rond wordt geslepen. Een nieuw asje maak ik uit de voorraad stafmateriaal die in verschillende diameters heb liggen.

iDolnet sopraan nieuwe as

 

Poetsen en nieuwe polsters en kurk

Nadat de body weer compleet is kan de boel opgepoetst. De body gaat al snel mooi glimmen en de kleppen worden voorzien van nieuwe zwarte polsters en kurk.

dolnet sopraan nikkel bel air 7dolnet sopraan nikkel bel air 8

Vernikkelen of niet

Ik heb ooit een vernikkelsetje gehad waarmee het erg mooi lukte om kale plekken op de applicatuur van een sax te vernikkelen. Het zou mooi zijn om de slijtage plek bij de duimsteun, het nieuwe oog voor het draagkoordje en de nieuwe post te vernikkelen.

Uit verschillende onderdelen stel ik een nieuwe vernikkelset samen: een regelbare voeding met instelbare stroomsterkte, een roestvrijstalen anode met een sponsje dat in een nikkeloplossing is gedoopt.

dolnet sopraan nikkel bel air 12 dolnet sopraan nikkel bel air 10

Na wat experimenteren lukt het toch niet er iets moois van te maken. Het enige is dat het messing langzaam roodachtig wordt. Dat verdwijnt gelukkig weer als ik de spanning weer terugzet. Met de juiste spanning gebeurt er wel iets met het messing. Het wordt zwart, maar dat is het dan ook. Het lijkt in de verste verte niet op een mooie nikkellaag. Ik varieer nog in spanning, maar het maakt allemaal niet uit. Ik ga maar eens advies vragen aan een specialist. 

 

 

 

 

 

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.