logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

rudy wiedoeft logo1928 Rudy Wiedoeft alt

Deze mooie altsaxofoon is een ontwerp van de beroemde saxofonist Rudy Wiedoeft.

serienummer: 33913
bouwjaar: ca 1928
staat: gereviseerd
verkocht

Holton

Frank Holton een professionele trombonist startte in 1897 met de fabricage van trombones. In 1904 werd het officieel de Frank Holton Company en bouwde hij alle koperblaas instrumenten. Vanwege de grote vraag verhuisde hij ij 1917 naar Elkhorn in Wisconsin. In 1964 werd het bedrijf overgenomen door Leblanc. In 1915 startte Holton met de veroop van saxofoons. Om zich te onderscheiden van de concurrentie voegde Holton extra kleppen toe zoals de trillers.

Rudy Wiedoeft

Rudy Wiedoeft was in de jaren 20 van de vorige eeuw de populairste saxofonist in de Verenigde Staten. Hij speelde bij voorkeur op een C-melody saxofoon. Nadat hij eerst Buescher en Selmer promote. Schakelde hij in 1927 over op Holton. Holton liet verschillenden veranderingen aan de saxofoon aanbrengen zoals:

  • een extre resonatieklep voor het lage tonen bereik. Holton noemde dat ten onrechte een nieuwe lage octaafklep. Dit was een extra toongat gekoppeld aan de lage C klep. 
  • de G# koppeling
  • diverse triller kleppen
  • en de directe koppeling van de bekerkleppen waardoor de lage B en Bes beiden aan de linkerzijde van de beker werden gemonteerd en een betere respontie geven.

Holton suggereert dat de aanpassingen het idee zijn van Rudy Wiedoeft, maar dat wordt betwijfeld. Wel zorge de promotie door middel van de naam van Wiedoeft voor een toenemende verkoop. De Rudy Wiedoeft serie is maar in een klein aantal gerealiseerd. In 1931 werd de verbinding tussen Wiedoeft en Holton verbroken. Mogelijk omdat Holton bepaalde verbeteringen die Wiedoeft wilde niet zag zitten. Holton heeft waarschijnlijk nog een paar jaar het Rudy Wiedoeft model aangehouden.

 

bronnen:

https://www.saxophone.org/museum/saxophones/model/272

https://en.wikipedia.org/wiki/Rudy_Wiedoeft 

- Saxophone Journal , Paul Cohen, Holton and the Rudy Wiedoeft saxophone

 

 

 

Rudy Wiedoeft 2Rudy Wiedoeft 2

Rudy Wiedoeft 2

Rudy Wiedoeft 2

Rudy Wiedoeft 2

Rudy Wiedoeft 2

De D# triller

Rudy Wiedoeft 2

De grafure

Rudy Wiedoeft 2

De bijzondere G# triller.

Rudy Wiedoeft 2

Een extra klep opening voor de C#.

rudy wiedoeft logo

Het Rudy Wiedoeft logo.

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.