logo

 

 

Voor alle saxofoononderhoud en vintage saxofoons

Johan Jonker Saxofoons

klarinet twee kleppen1700 Chalumeau wordt voorzien van een registerklep: de klarinet

 

Waarschijnlijk is de chalumeau rond 1700 verbeterd tot de klarinet door Johann Christiaan Denner (1655-1707), die onder andere de registerklep toevoegde waarmee het bereik van de Chalumeau wordt vergroot tot circa drie octaven. Rond 1707 wordt het instrument ook klarinet genoemd.

 

Denner voegde heel hoog op het instrument een registerklep toe en verlengde het instrument met een een conische beker. Door de registerklep kon het hele register van het instrument worden overblazen, waardoor het bereik enorm werd vergroot. Een onverwachts effect is dat het openen van de registerklep niet leidt tot een verhoging van de toon naar de 8e toon (een octaaf hoger), maar naar de 12e.

klarinet twee kleppen

Probleem hierbij was dat in een register van 12 tonen met 10 (9) vingers bediend moesten worden in tegenstelling tot de blokfluit waar 8 tonen worden bediend met de 10 (9) vingers.

Er waren kleppen nodig om die afstand te overbruggen.

Een eerste klep aan de bovenzijde is toegevoegd om een extra toon aan het register toe te kunnen voegen. Meestal was dat de a maar vaak ook de bes. De a werd dan gespeeld door het openen van de registerklep. De tweede klep, de registerklep zit aan de onderzijde.

De registerklep werd voorzien van een metalen buisje om verstopping door vocht te voorkomen.

De diameter van het toongat was vooral zo gemaakt dat het een goed afdichting met de vingers opleverde. Een kleiner toongat is wel zuiverder, maar een groter toongat levert een makkelijker aanspreekbare en stuurbare toon.

De instrumenten werden gemaakt van buxushout met soms toevoeging van ivoor sierringen. 

De kleppen waren meestal vierkant.

De onderstaande figuur toont het bereik van de twee kleps klarinet. Te zien is dat er veel vorkgrepen nodig zijn, waarbij over het algemeen niet erg zuivere en minder mooi klinkende tonen ontstaan.

 

grepentabel twee kleps klarinet

 

Het lage register van de klarinet wordt nog steeds Chalumeau register genoemd.

 

 

 

Zoeken

Saxofoon reparatie handboek

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons gevestigd in Houten, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

GTranslate

Copyright © 2017. All Rights Reserved.