5 Kunnen we CO2 weg-eten?
Onze dagelijkse consumptie heeft grote invloed op de CO2 uitstoot. Het maakt wel uit wat en hoeveel we eten, maar maakt dat het verschil?
De gemiddelde Nederlander eet zo'n 1000kg per jaar aan voeding en dat kunnen we niet veranderen, maar en er zijn grote verschillen in de CO2 impact van wat we eten.
Van wat de gemiddelde Nederlander eet is de jaarlijkse CO2 uitstoot circa 800kg CO2. Wie heel kritisch let op de inhoud van zijn bord met eten kan dat terugbrengen tot minder dan de helft (290kg CO per jaar). Onze voeding is verantwoordelijk voor 21% van onze totale CO2 uitstoot. We kunnen dus ruim 10% van onze uitstoot reduceren door andere keuzes te maken.
Het effect van een beter voedingspatroon lost het probleem niet op, maar is wel een stap in de goede richting. Maar voedingsgewoonten veranderen is niet gemakkelijk. Dat effectief voor een groot deel van de Nederlandse bevolking voor elkaar krijgen is een moeizaam en langdurig proces. We zijn gehecht aan onze BBQ momenten aan onze eiwitrijke ontbijt en rijkelijk met kaas bestrooide ovengerechten.
Maar het is zinloos te investeren in grote dure CO2 reductieprojecten en hier niets aan doeb. Een stuk voorlichting zou al veel uitmaken. Kookprogramma's en recepten in tijdschriften in kranten en advertenties voor voeding zouden al een verschil kunnen maken. Vanuit de overheid zou er een financiele prikkel voor de media over voeding en op voeding zelf kunnen worden gegeven.
Bronnen
[1] https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering/klimaatklappers/
[2] https://foodfootprint.nl/beste-en-slechtste-keuzes/
[3] https://growingintothefuture.nl/hoe-eet-de-gemiddelde-nederlander/