De betekenis van het woord duurzaam is de afgelopen jaren nogal veranderd. Waar het vroeger vooral iets vertelde over de betrouwbaarheid en levensduur van een product zegt het nu iets over de relatie van een product en de leefbaarheid van de aarde. De afgelopen jaren is mijn interesse in het duurzaam bouwen gewekt. Door sommigen wordt dat gezien als het synoniem van energiezuinig bouwen. In mijn visie is dat meet dan dat. In een serie blogs en een handleiding duurzaam bouwen verzamel ik mijn ervaringen.
Stappenplan Energiebesparing woningen
Het is belangrijk een goed plan te maken voor energiebesapring van je woning. Op die manier wordt duidelijk welke maatregel het beste past bij jouw huis en het meeste waar voor je geld biedt.
Evaluatie van een duurzame verbouwing
In 2020 kochten wij een oude stadboerderij in Heukelum, een klein stadje aan de Linge. Het huis dateert voor een deel uit ca. 1780 en was een echt "klushuis". We hebben met hulp van professionals, vrienden en kennissen bijna twee jaar lang het huis gestript, heringedeeld en opgebouwd. We hebben geprobeerd daarbij duurzame keuzes te maken. Dat was soms best lastig. Duurzame materialen zijn niet altijd een voor de hand liggende keuze en professionals zijn er niet erg in thuis.
We waren in die jaren min of meer leerlingbouwvakker en hebben enorm veel geleerd, over wat werkbaar is, veilig en hoe betrekkelijk duurzaam eigenlijk maar is. Achteraf heb ik een analyse gemaakt van de milieuimpact van de keuzes die we hebben gemaakt. Daarbij dankbaar gebruik makend van de data die met name beschikbaar is in de Nationale Milieu Database en bij het NIBE.