De Nationale Koolstofbank
Het idee: er zit te veel koolstof in de vorm van CO2 in de lucht. Er moet meer CO2 in en op de aarde worden opgeslagen. Dat gaat ons nooit lukken door bomen aan te planten. Het zijn er te veel. De kosten zijn hoog en het duurt lang. Ook het plan om ondergronds CO2 op te slaan is ingewikkeld en heeft weinig kans van slagen. Waarom gebruiken we neit de kracht van de natuur? De beste omzetters van CO2 in houdbare koolstofverbindingen zijn planten. Als we nu eens plantenresten opslaan in en onder de grond. In plaats van een grote vuilnisbeld maken we bergen van koolstof opslag. Dat wordt allemaal beheerd en gecoordineert door de Nationale Koolstofbank en gefinancieerd door de productenten van CO2. Het voordeel zou kunnen zijn dat bouwprojecten die nu niet kunnen starten vanwegen een CO2 probleem. Via de Nationale Koolstofbank grote voorraden koolstof in kunnen kopen in de vorm van stro of andere materialen en dat laten opslaan door de koolstofbank. De materialen worden geleverd door boeren die daarvoor reststoffen leveren of zich specialiseren in de verbouw van hiervoor interessante materialen.
In een serie artikelen zal ik het idee van de nationale koolstofbank uitwerken.
0 - Initiele vragen
Het schijnt dat de klimaatcrisis wordt veroorzaakt door het toegenomen CO2 gehalte. Naar mijn idee is er maar een manier om dat tegen te gaan en dat is meer CO2 oftewel koolstof opslaan in en op de aarde. De hoeveelheid koolstof in, op en boven de aarde is constant. Dat betekent dat alle koolstof die niet in de vorm van CO2 in de atmosfeer zit op een of andere manier in of op de aarde moet zijn opgeslagen. Bomen zijn naar mijn idee de prettigste manier om dat te doen.
1 Koolstofbalans
De hoeveelheid koolstof in, op en boven de aarde is constant. Koolstof is in en op de aarde opgeslagen in allerlei organische stoffen zoals aardolie en aardgas en levende organische materialen zoals hout, planten en dieren. Als organisch materiaal verbrandt of verteert komt er energie vrij en kooldioxide oftewel CO2. Die CO2 verdwijnt in de atmosfeer en zorgt daar samen met enkele andere gassen voor het onmisbare broeikaseffect. Gassen zoals CO2 zijn in staat de warmte waarmee de zon de aarde opwarmt vast te houden waardoor hier op aarde een aangenaam klimaat ontstaat. Belangrijk is dan wel de juiste hoeveelheid van dergelijke gassen. Als er te veel CO2 in de atmosfeer komt wordt dat broeikaseffect te sterk en warmt de aarde te veel op. In een normale kas zet je dan een raampje open. Op aarde kan dat niet en moeten we zorgen dat de hoeveelheid CO2 en andere gassen in de atmosfeer niet te veel toenemen. Wetenschappers menen dat de hoeveelheid nu zo hoog is dat het een klimaatverandering veroorzaakt. De verhouding koolstof in en op aarde ten opzichte van de hoeveelheid boven de aarde in de vorm van CO2 is op dit moment uit balans.
2. Het aantal bomen in Nederland
Het project https://boomregister.nl/productbeschrijving-2015/ telt op basis van gedetailleerde satellietbeelden het aantal bomen in Nederland. Volgens het register is het voor meer dan 95% volledig. Het lukt nog niet om uit dit register de gewenste gegevens te halen.
3 Over hoeveel CO2 gaat het
Als het over CO2 gaat dan iz het zo moeilijk voor te stellen hoeveel CO2 nou een probleem is en waarom. Om de haalbaarheid van oplossingen te beredeneren is toch wel belangrijk om een gevoel voor de getallen te krijgen.
4 Wat zijn de mogelijkheden van de landbouw
In Nederland is 2,2 miljoen hectare landbouwgrond aanwezig. We produceren daar nu gras, graan, aardappelen, groente etc. De vraag is wat het potenstieel is van die grond voor de productie van koolstof ofvan CO2 compensatie?
5 Kunnen we CO2 weg-eten?
Onze dagelijkse consumptie heeft grote invloed op de CO2 uitstoot. Het maakt wel uit wat en hoeveel we eten, maar maakt dat het verschil?
6 Reizen we de atmosfeer schoon?
Mobiliteit is verantwoordelijk voor 20% van de CO2 uitstoot. In theorie kunnen we daar veel aan veranderen. Een halvering moet kunnen maar we komen wel aan de heilige Koe.
7 Kunnen de boeren CO2 weg verbouwen?
Er zijn allerlei wilde plannen voor het opslaan van CO2 onder de grond, onder zee en dergelijke. Dat klinkt als allemaal technologische ingewikkelde projecten met de nodige risico's. Mijn wilde alternatieve idee is dat we CO2 die planten opslaan oogsten en opslaan. We bouwen dan van die metershoge bergen zoals we dat al jaren met vuilnis doen. De vraag is of dat het verschil kan maken. Kunnen de boeren zoveel koolstof leveren?
A Een serie simpele oplossingen
Het CO2 probleem is groot, maar het gevoel van urgentie is laag. Het is als de kikker in kokend water metafoor; een kikker die je in een pan kokend water gooit, springt er uit. Maar leg je hem in koud water, en breng je dat langzaam aan de kook, dan merkt de kikker de geleidelijke verandering niet en springt niet en overlijd uiteindelijk. Er wordt door wetenschappers gewerkt aan allerlei complexe technische oplossingen. Die gaan ons wellicht helpen, maar er is nog een hoop mogelijk met simpele oplossingen