Johan Jonker 

begint het te begrijpen

Veelzijdig, creatief, outofthebox, duurzaam, tegen de stroom in

 

koolstof balans1 Koolstofbalans

De hoeveelheid koolstof in, op en boven de aarde is constant. Koolstof is in en op de aarde opgeslagen in allerlei organische stoffen zoals aardolie en aardgas en levende organische materialen zoals hout, planten en dieren. Als organisch materiaal verbrandt of verteert komt er energie vrij en kooldioxide oftewel CO2. Die CO2 verdwijnt in de atmosfeer en zorgt daar samen met enkele andere gassen voor het onmisbare broeikaseffect. Gassen zoals CO2 zijn in staat de warmte waarmee de zon de aarde opwarmt vast te houden waardoor hier op aarde een aangenaam klimaat ontstaat. Belangrijk is dan wel de juiste hoeveelheid van dergelijke gassen.  Als er te veel CO2 in de atmosfeer komt wordt dat broeikaseffect te sterk en warmt de aarde te veel op. In een normale kas zet je dan een raampje open. Op aarde kan dat niet en moeten we zorgen dat de hoeveelheid CO2 en andere gassen in de atmosfeer niet te veel toenemen. Wetenschappers menen dat de hoeveelheid nu zo hoog is dat het een klimaatverandering veroorzaakt. De verhouding koolstof in en op aarde ten opzichte van de hoeveelheid boven de aarde in de vorm van CO2 is op dit moment uit balans.

De hoeveelheid koolstof in en op de aarde en de hoeveelheid CO2 boven de aarde, in de atmosfeer moeten binnen bepaalde grenzen met elkaar in balans zijn. Alle koolstof die op een of andere vorm is gebonden in of op de aarde wordt (zie de rode pijl) CO2 in de atmosfeer bij verbranding. Er is gelukkige ook een tegengesteld proces. De groene pijl zijn de planten en bomen die CO2 omzetten in koolstof door onder invloed van zonlicht te groeien! Als we zorgen dat de groene pijl net zo groot is als de rode, dan blijft de balans goed in evenwicht.

Volgens wetenschappers is de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer in de afgelopen 60 jaar toegenomen van 0,034% naar meer dan 0,041% in 2023. Er wordt door wetenschappers verband gelegd met de activiteiten van de mens. De toename zou voornamelijk veroorzaakt zijn door de mens.co2 data mlo

De vraag is of de mens in staat is de balans uit evenwicht te brengen. Je zou denken van niet. De atmosfeer is enorm en de mens is maar klein. Met wat rekenwerk zullen we zien of en hoe de mens de balans kan beïnvloeden en uit evenwicht brengen. En wat belangrijker is geeft is de vraag of het voor de mens haalbaar is om een onbalans te corrigeren.

Bronnen:

[1] https://gml.noaa.gov/ccgg/trends/