Johan Jonker - Consultancy

begint het te begrijpen

Veelzijdig, creatief, outofthebox, duurzaam

 

Duurzaam leven

Duurzaam leven lijkt op dit moment vrijwel alleen maar over CO2 uitstoot te gaan. Dat is beslist niet zo maar het lijkt op dit moment wel het probleem met de grootste impact te zijn. Oorspronkelijk gaat duurzaamheid over alles wat betrekking heeft op de balans people, planet, profit. Die laatste p, staat voor winst en dat is wel zo realistisch. We willen goed voor de het milieu en alle mensen zorgen maar wel in balans met de economie.

 De CO2 uitstoot onder de lope nemen is al boeiend genoeg. 

co2 taartdiagram

De taartdiagram hierboven geeft de CO2 uitstoot van de gemiddelde Nederlander weer (bron is Milieucentraal). Het totaal is 9 ton CO2 per persoon. De vraag is of dat nou veel is of verwaarloosbaar ten opzichte van alle CO2 in de atmosfeer. In een ander artikel (zie om hoeveel CO2 gaat het) is beschreven dat we per persoon een totaal van 610 ton CO2 in de atmosfeer beheren. We moeten ervoor zorgen dat dat niet meer wordt. Ieder jaar 10 ton er bij betekent dat je in een mensenleven de hoeveelheid in de atmosfeer kunt verdubbelen. 

Er is een belangrijke reden om de CO2 uitstoot te beperken: de aarde warmt op, het klimaat verandert en dat heeft grote gevolgen voor mensen en de natuur.

Het probleem is zo groot doordat we met heel veel en met steeds meer mensen zijn (8 miljard) en dat die samen een groot effect hebben. Ook was het heel lang niet duidelijk genoeg wat de relatie tussen de CO2 uitstoot de CO2 in de atmosfeer en het klimaat was. En ondertussen is de CO2 uitstoot al honderden jaren aan het toenemen. Het wordt dus tijd om daar iets aan te doen. Maar het is een complex en groot probleem. Er zijn zowel technische oplossingen nodig als bijdragen van iedere individuele burger. Alleen dan kunnen we de rampen die worden veroorzaakt door de klimaatverandering beperken (voorkomen is niet meer mogelijk).

CO2 uitstoot door voeding

Wat opvalt in de grafiek is dat de grootste bijdrage aan de CO2 uitstoot voeding is met 21%. Dat is verrassend, omdat het bijna onmerkbaar gebeurt. De 20% uitstoot door vervoer is wel heel merkbaar en bijna meetbaar. Iedere keer als je de benzine tank van je auto vol gooit, dan besef je dat die liters benzine ook een uitstoot vertegenwoordigen. Het verwarmen van je huis en het energie gebruik is net zoiets. De factuur van het energiebedrijf is zo ver uitgewerkt dat je het haast kunt vertalen in CO2 uitstoot. Maar de relatie tussen voeding en CO2 uitstoot is meer verborgen. Het is goed om daar meer inzicht in te hebben, want dat percentage is te reduceren door de juiste keuzes te maken in het voedingspatroon.